Projecten


Dit zijn de lopende projecten van Spijkerenergie:

Hoe verduurzaam je jouw huis? HAN Bouwkunde studenten geven advies!

Vloerisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, dubbelglas? Wil je ook jouw huis verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen ? En in welke volgorde? En vraag je je ook af wat dit allemaal gaat kosten? En wat levert het je op? 

Tweedejaars studenten van HAN Bouwkunde onderzoeken in de periode van 8 weken (april-juni 2021) hoe deze energetisch verbeterd kunnen worden en in welke stappen je dat het beste kunt doen. 

Update 1 juli 2021: afgelopen weken zijn de adviezen gepresenteerd. Graag delen we waardevolle en interessante uitkomsten van deze onderzoeken met de buurt, zodat andere buurtbewoners ook van deze kennis kunnen profiteren. Houd de berichtgeving hierover in de gaten!

Is jouw CV Okay? 

Veel CV-installaties kunnen beter worden ingesteld. Door de ) watercirculatie van jouw radiatoren aan te passen oftewel waterzijdig in te regelen en daarnaast jouw cv-ketel beter in te regelen qua temperatuur en pompsnelheid, zorg je ervoor dat jouw cv-installatie zo efficiënt mogelijk werkt. Hierdoor verbruikt deze minder gas en verminder je jouw CO2 uitstoot. Even belangrijk: je verbetert het binnenklimaat, waardoor jij meer comfort ervaart. En eventuele problemen met specifieke ruimtes en/of radiatoren worden verholpen. 

Inmiddels (mei 2021) zijn de cv-installaties van 9 buurtbewoners geoptimaliseerd. In januari 2022 worden de uitkomsten geëvalueerd en zullen we deze delen met de buurt.

Woonplan (energiescan)

E-trias focust zich op verduurzaming van woningen van particuliere huiseigenaren met als rode draad dat energiezuinig ook comfortabel moet zijn. E-Trias heeft voor herenhuizen in het Spijkerkwartier een speciale vragenlijst ontwikkeld waarmee een woonplan opgesteld kan worden. Dit woonplan is een integraal advies voor de woning, met een stappenplan hoe de woning te verduurzamen. In samenwerking met Spijkerenergie krijgen 6 bewoners van herenhuizen dit woonplan gratis aangeboden om deze te ‘testen’.

Op dit moment (juli 2021) is het wachten op de geautomatiseerde versie van dit woonadvies. Als het adviestraject met deze 6 bewoners naar tevredenheid verloopt, zullen nog 10 bewoners in het Spijkerkwartier deze tool gaan testen. Daarna komt deze energiescan voor alle Spijkerkwartier bewoners met een bouwkundig vergelijkbare woning ter beschikking. Meer weten? Kijk dan hier

In april 2021 heeft Henk Wegkamp van E-Trias een interessant college gegeven over 'Hoe het typische herenhuis te verduurzamen', waarin ook het woonplan wordt toegelicht.

 

IR panelen

Infraroodpanelen (IR panelen) werken anders dan ‘gewone’ verwarming. In plaats van de lucht in de ruimte te verwarmen, geven IR-panelen stralingswarmte af aan een bepaalde plek in een kamer, bijvoorbeeld je eettafel of zithoek. Alleen in een goed geïsoleerde woning kun je IR-panelen als hoofdverwarming gebruiken. Met IR-panelen als bijverwarming kun je het comfort in een kamer verhogen en besparen op je gasverbruik. De panelen verbruiken wel stroom, maar daarvoor kun je dan groene stroom gebruiken. Als je zelf energie opwekt (bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen) kun je hiermee besparen op je energiekosten en verminder je je CO2 uitstoot.

Op dit moment probeert één wijkbewoner een IR-paneel uit in zijn woonkamer in een jaren ’80 woning. Dit IR-paneel is van het merk Sunpower. Meer weten? Kijk dan hier

Ook hangt er een infraroodpaneel in de DAZO (Spijkerstraat 125). Je bent welkom om even te komen kijken en te ervaren hoe dit paneel werkt!

LED-koffer

Spijkerenergie heeft een LED-koffer met daarin verschillende soorten LED lampen. Deze koffer kan je meerdere dagen lenen om deze lampen thuis uit te proberen. 

Intelligente radiatorventilatoren 

Een radiatorventilator, bevestigd onder je radiator, zorgt ervoor dat de warmte die je radiator afgeeft sneller wordt verspreid. Hierdoor bespaar je op het gasverbruik en verhoog je het comfort in huis. In combinatie met het waterzijdig inregelen van je cv-installatie (zie het project Is jouw CV Okay?), kun je een hoger comfort en lagere kosten realiseren. Daarnaast wordt ook de CO2-uitstoot verminderd. Met radiatorventilatoren kun je bestaande radiatoren geschikt maken voor lage temperatuur verwarming, waardoor je makkelijker en goedkoper kunt overstappen op een duurzaam verwarmingssysteem. Meer weten? Kijk dan hier

Derk te Bokkel is een wijkbewoner met deze radiatorventilatoren. Zie hier het filmpje dat we gemaakt hebben: 

Routekaart

Omdat het Spijkerkwartier in 2050 aardgasvrij moet zijn, hebben wij in 2019 een lijst met activiteiten opgesteld om tot een energietransitie plan te komen. Dit stappenplan noemen we de routekaart. In 2020 zijn we druk bezig met het uitvoeren van de activiteiten van de routekaart. Meer informatie over onze routekaart vind je hier.

Appeltaartgesprekken

SpijkerEnergie organiseert de zogenaamde 'appeltaartgesprekken'. Hierin kijken woningeigenaren uit het Spijkerkwartier samen met andere woningeigenaren uit de buurt naar oorzaken van en oplossingen voor genoemde problemen. Ook zijn er (energie)experts aanwezig die nuttige tips geven. De woning van de gastheer wordt voorafgaand aan het gesprek met de expert doorlopen; de concrete tips die hieruit naar voren komen worden ook tijdens het gesprek ingebracht.

Als deelnemer aan het appeltaartgesprek neem je je eigen energierekening door en vergelijk je deze met die van de anderen. Ook worden jouw klachten met betrekking tot bijvoorbeeld comfort en gezondheid besproken. Je hoort van andere deelnemers hoe zij vergelijkbare problemen hebben opgelost en krijgt voorbeelden te zien van buurtgenoten die hun energierekening al flink verlaagd hebben of comfort- en gezondheidsproblemen hebben opgelost. Iedere deelnemer ontvangt een op maat gesneden overzicht van (besparings)maatregelen die de deelnemer het beste kan nemen.


Project Ready!

Ready is een project  uit 2016 van Alliander, Gasunie en DNV GL dat in samenwerking met de Gemeente Arnhem en Spijkerenergie op wijkniveau met de bewoners van de wijk in gesprek is gegaan, om vervolgens met hen te zoeken naar de optimale oplossingen voor het Spijkerkwartier en deze te bespreken en (in een volgende fase) uit te voeren. Voor de inhoud van het rapport zie: READY - Eindrapport 2016.pdf

en 20160705 READY - Matrix beoordeling concepten_07.pdf