Doe mee aan onderstaande poll en geef eventueel aan wat voor overlast u ervaart en waar.
Op basis van uw reacties zal bij het Bewonersoverleg op 1 juli worden bezien of vanuit het bewonersoverleg een brief naar de gemeente zal worden gestuurd om te komen tot een integrale aanpak.
Hieronder wat achtergrondinformatie en tips.
Overlast van ongedierte zoals ratten en muizen is van alle tijden.
In tijden dat het Spijkerkwartier geen riool had en het afval niet werd opgehaald zijn hierdoor zelfs delen van het Spijkerkwartier uit hygiënisch oogpunt onbewoonbaar geraakt en in het kader van de volksgezondheid huisblokken gesloopt. (o.a. nabij de Boekhorstenstraat)
Gelukkig hebben we al sinds begin 20e eeuw een gesloten riolering in de wijk en komt de strontkar ook niet meer door de straat. Hygiëne binnen bewoond gebied is een speerpunt van de overheid voor een gezonde samenleving.
De overheid is verantwoordelijk voor de volksgezondheid in het algemeen en het tegengaan van overlast van ongedierte binnen de openbare ruimte. De inwoners/verhuurders/eigenaren zelf zijn verantwoordelijk binnen haar eigen ruimte. Samen werken aan een leefbare en schone samenleving is het motto.
De tijden zijn wel veranderd sinds de overheid het afvalbeleid meer zakelijk is gaan zien en sommige inwoners zich niet meer medeverantwoordelijk voelen voor een schone omgeving. De perikelen rondom de afvalcontainers en het verdwijnen van de vele afvalbakken in de wijk hebben de aanwezigheid van zwerfafval in de openbare ruimte vergroot.
Het onderhoud van de boomspiegels en de maandelijkse schoonmaakacties binnen het Spijkerkwartier zorgen dat naast een beter aanzien ook de hoeveelheid zwerfafval wordt verminderd. Het is echter volgens het aantal meldingen niet voldoende om de overlast te voorkomen.
Ratten en muizen zijn de vuilruimers binnen de natuur. Etensresten trekken deze dieren aan. Tip: Zorg zowel binnen de eigen omgeving thuis dat ook buiten geen gelegenheid wordt gegeven om deze dieren aan te trekken. Vogels te eten geven lijkt een mooi gebaar, maar veelal blijven voedselresten achter waardoor de rat en muis zich genodigd voelen.
De ratten en muizen zijn mensenschuw en verblijven meestal ondergronds in holen en gangen onder huizen en ook in het riool. Bij werkzaamheden en bij nat weer komen ze ook bovengronds en wordt het door de mensen als vies en onveilig ervaren. De reden waarom ze rondlopen is, zoals al aangegeven, de aanwezigheid van etensresten in de particuliere en openbare ruimte, maar ook in het riool. Is dit niet aanwezig dan zoeken de ratten en muizen andere plekken op waar hun eten makkelijker te vinden is.
Wat kunt u doen ter voorkoming van en bij overlast van ongedierte binnen het Spijkerkwartier?
- Preventie:
In het algemeen doet de overheid er goed aan om hun inwoners te informeren wat wenselijk en onwenselijk gedrag is. Wie zijn vuilniszakken met etensresten niet in de container gooit, maar ze ernaast zet, neemt een risico. Zulk afval kan ratten aantrekken en ratten kunnen ziekten overbrengen, woningen betreden en knaagschade aanrichten. De bewoners kunnen elkaar daar ook op aanspreken. Voorkomen is immers beter dan overlast ervaren.
- Bij overlast:
Via deze link op de gemeentesite vindt u informatie over overlast en bestrijding van dieren en ongedierte.
A. Op particulier terrein
Bewoners kunnen bij rattenoverlast op particulier terrein voor inspectie en bestrijding gratis gebruik maken van PreZero, afdeling ongediertebestrijding via telefoonnummer 0800-3666999. Bedrijven kunnen tegen betaling PreZero of een andere ongediertebestrijder inschakelen.
B. Ratten in openbare ruimte
Treft u ratten aan in de openbare ruimte? Maak gebruik van de Fixi link waar u al uw overlastmeldingen kunt doorgeven Geef bij uw Fixi-melding duidelijk de locatie door waar u de ratten gezien heeft.
Overlast is van alle tijden. Met elkaar kunnen we het tegengaan.
foto uit eerder bericht op mijnspijkerkwartier van 20 oktober 2016
Willem van Gent, Spijkerbrigade plus