2021 was een bijzonder jaar. Een jaar waarin we dachten na de eerste lockdownperiode verlost te zijn van de COVID-pandemie. Het tegendeel was waar. Veel onzekerheid, verbitterdheid, tegenstellingen en oplopende spanningen binnen je directe omgeving. Ingegeven door angst en onverdraagzaamheid met betrekking tot verschil in elkaars mening.
Toch zijn in deze periode ook een hoop positieve dingen gebeurd. Binnen het Spijkerkwartier is door verschillende initiatieven de leefbaarheid binnen de directe woonomgeving verbeterd. Kijk bijvoorbeeld naar de aanleg van de boomspiegels met wilgentenen; het opruimen van de weesfietsen en de recycling daarvan binnen Spijkerbike; het voortzetten van het kweken van oesterzwammen op koffiedrab bij Spijkerzwam mede door de afzet bij de bewoners in de wijk; de wormen hotels voor het omzetten van het groente/fruit/en tuinafval naar compost/mest; het opzetten van een buurtenergieplatform geïnitieerd door GPX; een groep mensen getraind die weer een zinvolle plek in de samenleving hebben gevonden; en een start gemaakt met goed buurmanschap rondom het voormalige schoolgebouw in de Schoolstraat.
Daarnaast nog vele andere zaken die jaren worden gedaan door een groep vrijwilligers die zich bijvoorbeeld inzetten voor: het onderhoud van het groen in de binnentuinen en boomspiegels; het maken van de wijkkrant; het draaiende houden van de wijkwebsite; zorgen voor het buurtcentrum De Lommerd; en zeker niet te vergeten zij die zich inzetten voor de Spijkerbrigade. Deze positieve initiatieven zijn er slechts een paar van een hele reeks die door de vele groepen en vrijwilligers die zich inzetten voor de samenleving in het Spijkerkwartier.
Voor 2022 staan er weer vele positieve activiteiten op de agenda zoals onder andere: het verder vergroenen van de wijk; het voortzetten van een BuurtBaanBureau; het uitbreiden van een circulair Spijkerkwartier; het opknappen van de openbare ruimte; het maken van een omgevingsplan; de aanpak van graffiti; het helpen van de mensen met het verduurzamen van hun woon-en leefomgeving; het opstellen van een mobiliteitsvisie; het bestrijden van energie-armoede; jongeren en ouderen meer betrekken binnen de samenleving; het vergroten van de saamhorigheid binnen de wijk.
Als samenleving zijn we tot veel in staat. Vergelijk het als een warm bad waarin je je niet eenzaam hoeft te voelen. Zie het als een omhelzing. Wie omhelst wie? Is het vanuit angst, liefde, genegenheid, betrokkenheid of verbondenheid? Het gaat erom dat je elkaar herkend en erkend met respect voor elkaars verschillen. Geldingsdrang en onderscheidingsdrang zijn niet de drijfveren om te presteren. Compassie, onbaatzuchtigheid en mildheid voor jezelf en anderen geven je de energie om de angst en onzekerheid die in elk individu zit niet de overhand te geven. Ga meer onbevangen in het leven staan. Wees niet onverschillig, maar ook niet argeloos. Gebruik kritiek als voeding dat je er wel toe doet. Je hoeft je niet te bewijzen.
Ondanks het 1,5 meter regiem vanuit de COVID richtlijnen kan je zelf de afstand tussen elkaar mentaal verkleinen door het tonen van betrokkenheid. Iedereen kan naar eigen vermogen een bijdrage leveren. Het hoeft niet groot te zijn. Een uurtje per week voor je naasten, je buren, je straat, buurt of wijk. Je bijdrage, hoe klein dan ook, maakt al het verschil. Het geeft je een goed gevoel, versterkt sociale contacten, vermindert stress en geeft je een substantiële plek binnen de samenleving waarbinnen wij ons allen bevinden. Denk eens aan een eenzame buur, iemand die het niet breed heeft, of niet lekker in zijn/haar vel zit. Hou je eigen stoep en eventueel die van je buren schoon. Neem gelijk met je eigen boodschappen ook die van een ander mee. Stuur een kaartje of geef een kleinigheid.
Mag ik je uitnodigen om in 2022 mee te doen in de omhelzing?
Willem van Gent
Geïnspireerd door Francis van Broekhuizen