Mijn huis verduurzamen
"Hoe kan ik zelf mijn huis verduurzamen / energie besparen?"
Hiervoor kun je verschillende maatregelen nemen, namelijk:
- Je energieverbruik vergelijken met het energieverbruik van anderen. Daardoor kom je erachter wat de energievreters zijn in jou huis en hoe je dus je energierekening kan verlagen. Spijkerenergie organiseert appeltaartgesprekken, waarbij je je energierekening gaat doornemen en vergelijken met die van je buurtgenoten. Dit gebeurt onder begeleiding van een expert én onder het genot van een stuk appeltaart! Wil je meedoen? Neem dan contact met ons op. Foto toevoegen appeltaartgesprek
- Kleine energiemaatregelen nemen. Deze maatregelen kosten vaak niks, maar leiden wel tot een lagere energierekening. Hier vind je een overzicht van 24 eenvoudige maatregelen.
- Grotere energiemaatregelen nemen. Deze maatregelen zijn duurder om uit te voeren, maar zorgen ook voor een grote verlaging van je energierekening. Hieronder vind je een overzicht met deze maatregelen, inclusief de kosten daarvan, eventuele subsidies, en of jou huis er geschikt voor is. Wil je liever in één keer advies krijgen over alle maatregelen? Doe dan de energiecheck.
ISOLEREN
Isoleren leidt tot een hoger wooncomfort: minder condens op de ramen, warmere voeten en minder geluidsoverlast van buiten. Je kunt het dak, de vloer, of de spouwmuur van je huis isoleren.
- Doe de isolatiecheck om erachter te komen op welke plekken in je huis je de isolatie kunt verbeteren
- Lees meer over isoleren
- Subsidies voor isoleren
De regeling Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH-regeling), die gericht is op isolatie, wordt verruimd. In plaats van 20% van de kosten wordt van 1 juni tot en met 31 december 2020 30% van de kosten vergoed. Meer informatie vind je hier.
VENTILEREN
Goede ventilatie leidt tot schonere lucht in huis, wat goed is voor de gezondheid. Ook voorkomt het schimmel. Ventileren is niet hetzelfde als luchten: luchten stopt zodra je de deur of het raam weer dicht doet, terwijl ventilatie constant frisse lucht aanvoert en vervuilde lucht afvoert.
- Doe de ventilatiecheck om erachter te komen welke ventilatievoorzieningen je in huis hebt en of je deze goed gebruikt en onderhoudt
- Lees meer over ventilatie
ZONNEPANELEN
Met zonnepanelen op je dak kun je je eigen duurzame stroom opwekken. En dan niet alleen als de zon schijnt! Ook op een bewolkte dag leveren zonnepanelen energie. Link naar zonnepanelen project Spijkerenergie.
- Doe de zonnepanelencheck om erachter te komen of jou dak geschikt is, hoeveel panelen erop passen, hoeveel dat kost, en hoeveel CO2 uitstoot je panelen besparen
- Hoe werken zonnepanelen?
- Prijs en opbrengst zonnepanelen
- Subsidies voor zonnepanelen
GLAS
Hoe dikker het glas van je huis, hoe minder kou en tocht er via de ramen binnenkomt. Er zijn verschillende types glas: enkel glas, dubbel glas, HR glas, HR+ glas, HR++ glas en triple glas. Bij HR++ en triple glas zit er een speciaal gas tussen de glasplaten dat zorgt voor extra isolatie.
- Doe de glascheck om erachter te komen welk glas het beste bij jou woning past, wat het kost en hoeveel je bespaart.
- Lees meer over de verschillende soorten glas
- Subsidies voor isolerend glas
WARMTEPOMP
Een warmtepomp is elektrische verwarming waarmee je je huis kunt verwarmen zonder gas. Er zijn drie soorten warmtepompen: volledig elektrische waterpompen (in plaats van CV-ketel), hybride warmtepompen (werkt samen met CV-ketel) en een ventilatiewarmtepomp (haalt warmte uit de ventilatielucht om de woning te verwarmen).
- Doe de warmtepompcheck om erachter te komen of jou huis geschikt is, wat het kost en hoeveel je bespaart.
- Lees meer over warmtepompen
- Subsidies voor warmtepompen
ZONNEBOILER
Een zonneboiler zorgt ervoor dat je minder energie gebruikt voor warm water. De zonneboiler gebruikt namelijk zonne-energie voor het verwarmen van het water en bestaat uit een zonnecollector op het dak (die het zonlicht opvangt) en een vat om het warme water in op te slaan.
- Doe de zonneboiler-check om erachter te komen of een zonneboiler geschikt is voor jou huis, wat het kost en hoeveel je bespaart
- Lees meer over zonneboilers
- Subsidies voor zonneboilers
CV-KETEL AFSTELLEN
Door het afstellen je CV-installatie creëer je een lager energieverbruik en een hoger wooncomfort. Ook nieuwe CV-ketels zijn niet altijd optimaal afgesteld. Je CV-ketel afstellen kun je grotendeels zelf doen: klik op de link hieronder voor meer uitleg. Is je CV-ketel bijna aan vervanging toe? Dan kun je overwegen om een warmtepomp te nemen. Link naar CV-optimalisatie project van Spijkerenergie.
LED LAMPEN
Door gloeilampen en halogeenlampen te vervangen door LED lampen, bespaar je energie. De aanschafkosten van LED lampen zijn hoger, maar door het lage verbruik en de lange levensduur verdien je deze aanschafkosten gemiddeld binnen 3 jaar terug. Bij Spijkerenergie kun je gratis een LED-koffer lenen met daarin verschillende LED lampen om thuis uit te proberen. Wil je deze koffer lenen? Neem dan contact op met
HUISHOUDELIJKE APPARATEN
Als je een nieuw huishoudelijk apparaat aanschaft, let dan op het energielabel: dit label laat zien hoe zuinig het apparaat is met elektriciteit. Kies voor een apparaat met energielabel A+++. De aanschafkosten daarvan zijn vaak duurder, maar dit verdien je terug door het lagere energieverbruik.
Warmtescan/energiescan toevoegen