Aardgasvrij Spijkerkwartier


  • "Waarom gaat het Spijkerkwartier van het aardgas af?"

De overheid heeft besloten dat in 2050 alle huizen in Nederland aardgasvrij moeten zijn: dit geldt dus ook voor het Spijkerkwartier. Het is belangrijk om over te stappen naar duurzame energiebronnen omdat er bij de verbranding van aardgas CO2 vrijkomt, wat leidt tot klimaatverandering. In Nederland gebruikt ongeveer 95% van de woningen aardgas voor verwarming, warm water en koken Het is dus een hele overgang om al deze huizen aardgasvrij te maken. Lees hier meer over waarom we van het aardgas af moeten.

Het Spijkerkwartier is in februari 2018 opgenomen als Wijk van de Toekomst (WvdT) binnen het Gelders Energie Akkoord. De WvdT richt zich op de stapsgewijze afkoppeling van aardgas in Gelderland én de opbouw van een nieuwe basis warmtevoorziening. De doelstelling voor het Spijkerkwartier is: "Het Spijkerkwartier is in 2050, of zoveel eerder dan mogelijk, een klimaatbestendige, leefbare, inclusieve wijk met een betaalbare, CO2 neutrale, duurzame energievoorziening." Kijk voor meer informatie op de website van Wijk van de Toekomst.

De gemeente heeft een overzicht gemaakt van wijken/buurten in Arnhem die kansrijk zijn om al voor 2030 aardgasvrij te worden. Hier vind je het overzicht: Wijkgerichte energietransitie Arnhem.pdf

  • "Wat betekent dat voor mij als bewoner van het Spijkerkwartier?"

Dat betekent dat er in je huis mogelijk dingen zullen moeten veranderen. Zo moet je bijvoorbeeld controleren of je isolatie en ventilatie aan de eisen voldoen; moet je je radiatoren controleren; ga je elektrisch koken; en wordt de CV-ketel vervangen door duurzame verwarming. Een stappenplan naar een aardgasvrije woning vind je hier. Een overzicht van de mogelijkheden om je huis energiezuiniger te maken, inclusief uitleg en kosten vind je hier en hier.

  • "Moet ik de aanpassingen zelf betalen?"

Dat verschilt per gemeente. De gemeente maakt hierover afspraken met bewoners, netbeheerders en woningcorporaties. Voor veel aanpassingen kun je een subsidie aanvragen. Kijk hier om te zien voor welke subsidies en leningen je in aanmerking komt.

  • "2050 duurt nog heel lang, moet ik nu al iets gaan doen?"

Je hoeft nog niks te doen, maar het mag wel, en dat kan slim zijn. De gemeente mag op dit moment niet je woning afsluiten van het gas zonder toestemming, maar over een aantal jaar mag dat misschien wel. Daarom is het slim om alvast na te denken over alternatieve manieren om je huis te verwarmen. Vaak ben je samen met anderen goedkoper uit dan wanneer je op zoek gaat naar een individuele oplossing voor aardgasvrij wonen. Lees hier meer over waarom je beter samen van het aardgas af kan gaan dan alleen. 

  • "Wat kan ik dan precies doen om mijn huis klaar te maken voor de aardgasvrije toekomst?"

Door je huis te verduurzamen ben je klaar voor de toekomst én bespaar je op je energierekening! Kijk hier voor meer informatie over het verduurzamen van je huis.