Graffiti is van alle tijden. In de klassieke oudheid krasten de romeinen hun teksten al op muren en monumenten. Na de tweede wereldoorlog werd de viltstift geïntroduceerd. In de jaren zestig volgde de paintmarker en spuitbus. De opkomst van subculturen onder jongeren zoals punk en hiphop, bleek een vruchtbare bodem voor graffiti. De graffiti-activiteit had zijn hoogtepunt in de jaren 90. Graffiti kan op grond van vorm en doel worden onderscheiden. Voor de geïnteresseerde zie Wikipedia.
Ook het Spijkerkwartier ontkwam niet aan de ongevraagde graffiti. In 2011 is zelfs een bewonersavond geweest om de mensen te informeren over dit fenomeen en hoe dit kon worden aangepakt door inzet van politie, maar ook door adviezen te geven over hoe je gevel schoon kan blijven en/of hoe je graffiti veilig kan verwijderen. Nu 10 jaar later wordt een verhoogde graffiti-activiteit geconstateerd. Veelal gebeurt het zonder instemming van de eigenaar van de gevel. Dit is strafbaar, maar moeilijk aan te pakken als er geen heterdaad is. Soms wordt de graffiti in opdracht aangebracht en dient het om een tijdelijke bouwafzetting of lelijke gevel op te vrolijken. In de wijk enquêtes van 2018 en 2020 wordt bij overlast, vervuiling en veiligheid het onderwerp graffiti veel genoemd.
Met onderstaande poll wordt gevraagd of je het belangrijk vindt dat de graffiti wordt aangepakt binnen het Spijkerkwartier en meegenomen moet worden in het wijkactieplan 2021. Als vervolg zullen dan informatieavonden worden gehouden en ook doe-acties worden georganiseerd.
In de wijk zijn zowel positieve als negatieve graffiti-uitingen te zien. Om goed zicht te krijgen wat er allemaal in de wijk is aangebracht vragen we je om hiervan foto's te maken en met locatienaam en je zienswijze als positieve of negatieve graffiti als reactie op dit bericht te sturen.