Eerdere bijeenkomsten


Isoleren en energiebesparen

Oktober 2022: Informatiebijeenkomst over isoleren en energiebesparen bij oude (monumentale woningen) gepresenteerd door Jan van de Veerdonk met 40 jaar praktijkervaring als aannemer. 

In één avond heeft Jan een verkort college bouwfysica gegeven en heeft hij zijn kennis gedeeld over praktische en toepasbare oplossingen voor oude (monumentale) huizen. 

Voor meer informatie over de inhoud van de avond zie hier.

Intelligente verf op de muur helpt om de stookkosten te verlagen

Juni 2022: Informatiebijeenkomst over een keramisch filter die de stookkosten kan verminderen. Ron Willemse van Climate Coating geeft een presentatie wat dit keramisch filter voor effecten geeft voor zowel buiten als binnenklimaat. Vooral interessant voor oude huizen zonder spouwmuur. Het verslag van de avond vind je hier

Hoge energierekening? Wat kan je er zelf aan doen?

april 2022: informatiebijeenkomst over de energierekening, met welke eenvoudige maatregelen in huis kun je energie besparen en wat dat oplevert. Daarnaast informatie over hoe bewoners eenvoudige maatregelen in huis kunnen laten uitvoeren door het BuurtKlusBedrijf.
Voor meer info info avond SE 20 april 2022.docx.


Isoleren en ventileren

Juni 2019: Informatiebijeenkomst over het isoleren van een oude woning. Sander te Pas geeft een presentatie over de verbouwing van zijn 19e-eeuwse huis aan de Boulevard Heuvelink, met het streven het huis zo energie zuinig mogelijk te maken. Het verslag van deze avond vind je hier.

April 2019: Bouwkundig energetisch adviseur Erwin Reuterink vertelt over het isoleren en ventileren van je huis. Welke maatregelen zijn mogelijk? Wat kun je zelf doen? Waar moet je op letten? De uitnodiging voor deze avond vind je hier. Het verslag van deze avond vind je hier.


Zonnepanelen, vergunningen en leges

Juni 2019: Informatiebijeenkomst over vergunningen en legeskosten voor zonnepanelen. Het verslag van deze avond vind je hier.

September 2017: Informatiebijeenkomst over duurzame verbouwingen. Professionele en amateurdeskundigen delen hun ervaringen met de buurt en geven tips over alles wat met duurzaam wonen te maken heeft, waaronder zonnepanelen en warmte pompen.

April 2015: Verschillende deskundigen vertellen over zelf energie opwekken met gebruik van de zon. De onderwerpen die worden behandeld zijn zonnepanelen, zonnecollectors/boilers, en HR glas en schuiframen. De uitnodiging voor deze avond vind je hier.


CV optimalisatie

September 2019: Joep van de Ven legt uit hoe CV-optimalisatie in zijn werk gaat en een buurtbewoner met een huis aan de Prins Hendrikstraat vertelt over zijn ervaring. Hij heeft zijn huis grotendeels energie-neutraal gerenoveerd en vertelt hoe de renovatie in zijn werk ging, wat er gerealiseerd is en wat het op heeft geleverd. Meer informatie vind je hier.


Aardgasvrije wijk

Oktober 2018: Informatiebijeenkomst over veranderingen die op de wijk afkomen met betrekking tot een aardgasvrije toekomst. Wat zijn de gevolgen? Wat gaat er wanneer gebeuren? Wat zijn onze eigen wensen en voorkeuren, persoonlijk en voor de wijk als geheel? De uitnodigingsflyer vind je hier. Het verslag van de avond vind je hier

December 2017: Een informatie bijeenkomst over wat er nodig is voor een aardgasloos Spijkerkwartier. Het aardgasloos Spijkerkwartier is een gezamenlijk project van o.a. bewoners, woningbouwcorporaties, netwerkbedrijf Alliander en de Gemeente Arnhem. Studenten van de Universiteit Utrecht presenteren een aanpak om te komen tot een stappenplan. De uitnodiging voor de informatie bijeenkomst vind je hier. De powerpoint presentatie vind je hier en een verslag van de bijeenkomst vind je hier.

Juli 2017: Hoe ziet het Spijkerkwartier eruit in 2030 als de wijk zo veel mogelijk haar eigen energie opwekt en voorbereid is op de klimaatverandering? Deze vraag werd beantwoord door studenten van de master Climate- Responsive Planning and Design van de Wageningen Universiteit. Vierentwintig studenten verdeeld over vijf teams zijn met verrassende resultaten gekomen. De uitnodiging voor deze avond en het programma vind je hier. Enkele foto's van de avond vind je hier.


Duurzaam wonen

November 2019: Informatiebijeenkomst over verduurzaming van de woning, infraroodverwarming, het gratis gebruik van de LED-koffer en hoe in aanmerking te komen voor een gratis warmtescan. De uitnodiging voor deze avond vind je hier. Het verslag van deze avond vind je hier.

December 2016: Studenten van de Wageningen Universiteit delen hun analyses en plannen voor een "klimaat responsieve toekomst" van het Spijkerkwartier. De uitnodiging daarvoor vind je hier

April 2016: Informatiebijeenkomst over duurzaam wonen. Energiespecialist Teus van Eck vertelt alle ins en outs van het verduurzamen van je huis. Ook geeft hij opties voor een duurzame wijk. De uitnodiging voor deze avond vind je hier.

Februari 2016: Bijeenkomst over de duurzame wijk: combinatiemogelijkheden onder- en bovengronds. Otto Hettinga, deskundige van project READY, belicht de combinatiemogelijkheden voor o.a. vervanging van het riool, aanpak van wateroverlast, verduurzaming van het energiegebruik door middel van een warmtenet, aanleg van glasvezel. Het verslag van deze bijeenkomst vind je hier.