De koude dagen zijn weer een beetje begonnen, het stookseizoen is van start. Tijd voor aandacht op het thema energieverbuik.
Achtergrond-informatie:
https://mijnspijkerkwartier.nl/pagina/buurt-energie-platform/menu/achtergrond
Vraag:
Wat kan je met een buurtenergie-platform nog meer dan in een groepsmeter deelnemen?
Antwoord: met je eigen-meter monitor zien wat je verbruikt aan gas en elektriciteit. En als je panelen hebt, zien wat je opwekt. Zie voor een groepsmeter bijvoorbeeld de straatmeter van de Spijkerstraat:
https://dashboard.gpx.nl/live/spijkerstraat
Maar hoe zit het met de eigen-meter monitor?
Wanneer je inlogt kom je automatisch op de dagpatroon-monitor van je eigen meter. Je kunt daarin ook terugkijken tot aan wanneer je ermee begon. Dat was het moment waarop de buurtenergie-meter werd aangesloten met een GPXconnector en de eerste data naar je account kwam.
Rechtsboven in beeld klikken op: MEER INFO. Dat geeft het totaal van de selectie met de kalender. Dat kun je instellen zoals je zelf wilt. Per dag. Met 00.00u bij de begin-dag en 23.55u bij de eind-dag als vertaling van begin tot eind.
Als je meer dan een jaar bent aangesloten kun je dus het jaarverbruik zien.
Hoeveel is je standaard jaarverbuik (SJV)? Wat is jouw SJV (voor gas bijvoorbeeld, want dat zijn vaak de hoogste kosten)? Zie over dat onderwerp meer bij Liander: https://www.liander.nl/tarieven/standaard-jaarverbruik-gas
Wat zie je met de energiemonitor van het buurtenergie-platform (BEP)?
Bij deze als voorbeeld een plaatje van mijn energieverbruik, van 1 november 2023 t/m 31 oktober 2024, heel precies opvraagbaar, gewoon met een P1-dongel (de GPXconnector) in mijn slimme meter. De data staat veilig afgeschermd in een datakluis in Amsterdam.
De nieuwe dongel is gemaakt door een deelnemer van een training in de wijk, bij de broedplaats DAZO in het Spijkerkwartier.
Mijn energie-leverancier geeft mij via de persoonlijke pagina een andere waarde van het SJV. Kijk, dan heb ik plezier van een extra meter via de P1-poort, en mag de leverancier verklaren hoe hij aan zijn SJV-cijfers komt. Die krijgt de leverancier van de netbeheerder, kreeg ik zwart op wit. Maar ik vroeg cijfers. Nee, want die kwamen met een Captar-code. Ik weet niet wat dat is.
Waarom een interesse in dat standaard-jaarverbruik? Omdat er een grens in zit van netwerkkosten bij een lager verbruik dan 500m³ per jaar. Dan betaal je feestelijk minder! Okee €70 per jaar ongeveer, maar voor mij persoonlijk is het beheersen van energieverbruik wel een sport, want het stelt me voor ingenieuze uitdagingen. 2021 > 493 m³, 2022 > 468 m³ en 2023 > 483 m³ waarmee ik een drie-jaargemiddelde heb van 481 1⁄3 m3. Althans wat ik heb gemeten.
Waarom 500 kubieke meter per jaar? Omdat daar een tarief-sprong zit (boven 500 m3 betaal je een hoger tarief (ca extra €70) aan de netbeheerder via de factuur van de leverancier).