AchtergrondWaarom een buurtenergiemeter (platform)?
Klimaat veranderen of samen energieneutraal, energie samen bewust worden, samen aan de wind, laadpalen aankoppelen?
In de markt zijn allerlei initiatieven die op de individuele consument zijn gericht. GPX ontwikkelde een product om dit anders te doen, namelijk groepsgewijs. Het is nu nog een experiment om verder te ontwikkelen tot een nutsdienst met prettige en nuttige informatie over het groepsgewijs verbruiken en opwekken van energie.
Ook met opslag van energie. Thuis. Of ergens in het netwerk.

Wat is het?
Een demo-link van een gewone groepsmeter. Een groepsmeter bundelt verschillende deelnemers in één meter, de groepsmeter. Met één klik op de middenbalk is de stand van de groepsmeter zichtbaar. Getoont worden o.a. het import-saldo, export-saldo en de energiebalans. Aan een grafiek wordt nog gewerkt.

Wat kan je ermee doen?
1. Op dit moment zie je in de groepsmeter wat je gemiddeld verbruik van de dag is. En dat van zowel elektriciteit als gas (klik op een deelnemer).
2. Als groep kun je koersen op 'energie-neutraal' (klik op de middenbalk).

Hoe kom ik aan een aansluiting?
A. Zorg dat je aan een GPXconnector komt. Een GPXconnector verbindt je meter met de groepsmeter via de wifi. Registreren bij eenmalig instellen, stekker er in en klaar.
B. Praat eens met iemand uit de wijk over energie, bijvoorbeeld op de avonden van Spijkerenergie.

Gegevens van jezelf downloaden?
De historie van de data is momenteel niet te downloaden, dus dat vraagt dan aanpassing in de software. Het is een open source project! De wedervraag van GPX aan de deelnemer is: wat wil je er precies mee doen? Want dat idee van deze deelnemer is misschien geschikt om de software aan te passen. Dat overigens, in plaats van dat deelnemers de data zelf willen verwerken, met alle respect. GPX doet z'n best om je met elk aspect van energie (vraag, aanbod en opslag) te helpen.
Uiteraard is de data eigendom van de deelnemer. De vraag is al eens eerder gesteld. Het antwoord van de toenmalige 'developer' was toen dat de gegevens al worden gepresenteerd in de persoonlijke pagina van het dashboard (in de 'mijn meter' - pagina in het menu van het dashboard wanneer je bent ingelogd). Wanneer we weten wat de deelnemer wil met de groepsmeter-data, zou dat ons extra stimuleren!

Wat GPX met de gegevens doet?
Representeren op de eigen-meter en de groepsmeter-pagina's. Verder doet GPX niks met de gegevens. Heb je wensen met betrekking tot de (groeps-)energiedata, dan laat het aan GPX weten!

Privacy-verklaring GPX
Uiteraard gaat GPX zeer zorgvuldig om met de binnenkomende en opgeslagen gegevens, waartoe we deze Privacyverklaring-GPXdashboard-v08.pdf hebben opgesteld.

Hoe is het als spel bruikbaar?
Ja. Het is ook een spel met een competitie-element erin. Door te kijken naar de groepsmeter, is zichtbaar in welke mate jezelf en anderen stroom en gas verbruiken.
A. Wanneer in de groepsmeter op het vak van een deelnemer met de muis wordt geklikt, dan opent een aparte box met details, ook met het gemiddeld dagverbruik. Deze laatste is op zich al best interessant voor 'huishoudens' (deelnemers) met een gelijksoortig huistype. Hiermee is op zichzelf een competitie-element beschikbaar.
B. Een tweede competitie-element zit in de groepsbalans. Die is zichtbaar door op de middenbalk van de groepsmeter te klikken. Hier worden de groeps-meterstanden in beeld gebracht, en de groepsbalans.
Wanneer EnergieNeutraal een competitie-element wordt, dan kan geprobeerd worden de groepsbalans naar NUL te krijgen na verloop van tijd, door meer zonne-energie in de groep in te brengen.
In de  demo-link (Lommerd en DAZO) zie je dat de groepsbalans circa -3700kWh is (oktober 2021), terwijl verleden jaar (juni 2020) al een nul-positie werd bereikt met de groepsbalans en later in 2020 zelfs plus 3000kWh.
De huidige (2021) lage stand komt door het natte voorjaar en de relatief grijze en natte zomer.

Ons devies?
Doe mee met de groepsmeter. Samen weet je beter.