MijnSpijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

Einde tuin Thiemestraat...op naar het nieuwe begin
De moestuin is weg...... Net ging ik kijken en er staan grote hekken voor de ingang. Het land is leeg en wordt klaargemaakt om de bodem te saneren voor het nieuwbouwproject Spijkerbroek.
Het ziet er opeens heel anders uit. Kaal.
Alsof de moestuin niet bestaan heeft, maar de tuin heeft wel bestaan!
Precies anderhalf jaar geleden op 29 mei 2013 begonnen we met de eerste bijeenkomst bij Thialf. De week ervoor hadden we twaalf bakken getimmerd en gevuld met schone aarde.
Tot onze grote verrassing was er belangstelling en konden we meteen afspraken maken om de 12 bakken te vullen met plantjes en zaadjes. (zie youtubefilmpje)
De zomer van 2013 verliep succesvol, zowel in deelname, enthousiaste reacties en veel groente. Spinazie, boontjes, paksoi, broccoli, courgettes, vliegende schotels, pompoenen, bietjes, worteltjes, tomaten, rucola, sla en kruiden. Het was leuk om iedereen elke week op te roepen tot het eten van groente uit eigen tuin!
Ik ging eerst naar de tuin en dan pas naar de supermarkt. En dat deden anderen ook!
We hadden een mooie afsluiting met de gezamenlijke bbq in september 2013. (zie youtubefilmpje)
Het tweede jaar begon goed met een vruchtbaar voorjaar. Heerlijke aardbeien, aardappels uit eigen grond, spinazie, meer bakken, een eigen kraan en waterslang, een heus zitje, bonen die de lucht in groeiden en een voorstelling van spijkerkwarts in de speelboom bij de moestuin.
In de zomer namen de slakken de tuin over. Wat heb ik veel naaktslakken gezien. Vooral de kolen moesten het ontgelden, helemaal opgevreten. De hele stoere kinderen durfden ze op te pakken en uit de tuin te gooien. Alsof dat hielp... en toch ook dit jaar boontjes, kleine courgetjes, veel snijbiet (wie at dit eigenlijk?), rucola, kruiden, bonen, andijvie.
De communicatie verliep vanaf de zomer meer via de app dan de mail.
De moestuin was minder druk en toch bleef het elke keer leuk om er heen te gaan en vooral kinderen te zien die vol verwondering lieten zien wat er nu weer groeide en bloeide.
De afgelopen maanden zijn we bezig geweest met de toekomst van de tuin.
en...
We gaan naar Thialf!
Eerst hebben we zelf een zaterdagmiddag in oktober bakken, kruiden en plantjes versjouwd naar Thialf en onderduikadressen in de buurt. Afgelopen vrijdag heeft de gemeente de rest van de bakken gedemonteerd en na de winter bouwen de tuin weer op!
We willen Edwin Oostmeijer bedanken voor de plek en de mogelijkheid om een moestuin op te zetten in het spijkerkwartier. We hebben de kans gekregen om van een waardeloos leeg veldje een waardevolle moestuin te maken. Waardevol in de groeien en bloeien en waardevol in de contacten en mensen in de buurt. Waardevol in het samen opzetten en werken in de tuin.
Mail ons: Wat zijn jouw mooie tuinmomenten en/of ontmoetingen?
Er is liefde opgebloeid in de tuin! Er zijn kinderen geboren, er zijn groene vingers ontdekt, er is kennisgemaakt met buurtgenoten. De bij-effecten (of hoofdzaken?) van een moestuin!
We willen de gemeente en de gemeentewerkers bedanken voor het mogelijk maken en klaarmaken van het terrein in 2013 en het helpen afbreken van de bakken nu. Het was prettig samenwerken!
We hebben anderhalf jaar geleden gekozen voor een mobiel systeem en dat komt nu goed van pas. De planken, gekregen van bouwbedrijven, gaan mee naar de volgende plek!
We willen de mensen van Thialf bedanken voor alle hand- en spandiensten! Zo vaak konden we in het eerste jaar water aftappen, spullen lenen, elke keer onze vragen stellen en bijeenkomsten beleggen in het gebouwtje en Ton zorgde voor koffie en thee!
En nu krijgen we een plek op Thialf!
SLA bedankt iedereen die belangeloos een bijdrage heeft geleverd in welke vorm dan ook.
We danken jou voor je bijdrage. Door te wieden, door groente te eten, door enthousiast te informeren of te reageren of deze mail te ontvangen en te lezen heb je meegedaan.
Houd de mail in de gaten.

We gaan door!

Gegroet,
Stadslab Arnhem
Heleen, Roy, Karin, Jet en Hanneke

PS Nog even nagenieten:
http://www.youtube.com/watch?v=CRcH5aHtELQ
http://www.youtube.com/watch?v=EyycNubS8rc

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.