Woensdag 13 november was het zover de Herfstwandeling ‘Bomen Bewegen’ vond plaats met wijkbewoner en gids Willem de Feijter (de Stadsboswachter). Onder een heerlijk herfstzonnetje verzamelde zich voor de Lommerd 24 geïnteresseerden, waaronder 5 kinderen en een hond. Zij gingen aan de wandel samen met de studenten van de HAN (Hogeschool Arnhem-Nijmegen) Sparkcentre die deze wandeling voor wijkproject Spijkerkracht organiseerden.
Allereerst werd de majestueuze en monumentale Rode- of Bruine beuk bekeken op de hoek van de Spijkerstraat en Blekersgang. Een prachtig roodkleurende boom die zeker 28 meter hoog is, in de herfst mooi bruin kleurt en al zeker 125 jaar oud is. De ring onder aan de stam laat zien dat de boom ooit geënt is op een gewone beuk. Iedereen was vol ontzag en bewondering door zijn omvang en leeftijd.
Vervolgens werd een aantal bomen in het Lauwersgracht park onder de aandacht gebracht zoals de Canadese populier een van de oudste van Nederland ongeveer 135 jaar oud en opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Deze boom heeft een omtrek van 6,5 meter (oftewel 4 kinderen en 3 volwassen dik). De boom lijkt in een mindere staat vanwege het weinige blad aan de boom (het blad van de boom valt heel vroeg in de herfst) en een dood lijkende tak. Echter deze boom is nog vitaal en heeft een gezonde groei voor een veteraan, volgens Willem de Feijter. We passeerden ook de Tulpenboom, Amberboom en de Gewone Vleugelnoot en de kinderen gingen ondertussen op zoek naar de bijzondere bladeren van de verschillende bomen. Verderop kwamen we bij de Treurhoningboom, verplaatst in 2004 maar geplant omstreeks 1890. Een bijzondere boom omdat hij altijd in het blad blijft en waarvan nog maar weinig van deze leeftijd in Nederland staan. Ook deze boom is opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Ook de Slangenesdoorn werd belicht met zijn bijzondere getekende bast. We liepen langs de Anna Paulownaboom en kwamen bij de Zwarte walnoot. Deze boom heeft een holte in de stam en last van de dikrandtonderzwam. De boom heeft daarom meer ruimte gekregen en zijn takken zijn ingekort om de kroon kleiner te maken. De boom kan nog tientallen jaren mee volgens Willem en is ook opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen.
Op weg naar de monumentale Kastanje in de Spoorhoek passeren we nog tegenover Rembrandt een Rode paardenkastanje die door de kastanjebloedingsziekte is aangetast en daarmee voedingsbodem is voor schimmels en bacteriën. De laatste jaren krijgen ook stervende bomen ruimte van de gemeente Arnhem om te blijven staan. De terugweg leidt ons langs de Witte paardenkastanje in de Jufferstraat, de enige grote boom in de Spoorhoek. Het airco-effect van de monumentale boom zorgt voor verkoeling in de versteende Spoorhoek. Via de Hemelboom op het Nieuwe Land, een invasieve boomsoort die tussen een rooster en gevel wortel schiet, komen we aan bij De Lommerd. Daar staat de koffie en thee klaar met een heerlijk stukje boterkoek. Verhalen, ervaringen en kennis worden gedeeld, nieuwe contacten worden gelegd en mooie verbindingen gemaakt.
In het boekje 'Langs bijzondere bomen in het Spijkerkwartier' staan veel van de bomen uit deze wandeling. Het is te koop bij het BuurtGroenBedrijf á € 5,00.