MijnSpijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

Verkamering per direct (tijdelijk) verboden!

  • 1466 weergaven
  • 3 reactiesOp 4 juli jl. heeft de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit genomen (specifiek) voor het Spijkerkwartier. Doel is het (tijdelijk) tegengaan van de verkamering van woningen in de wijk.

Het besluit is genomen ter voorbereiding op het verdere beleid waaronder een facetbestemmingsplan om verkamering en splitsing in Arnhem beter te reguleren. Tot die tijd is het per direct verboden om in het Spijkerkwartier woningen om te zetten tot verkamerde panden. Eventuele aanvragen worden aangehouden tot het nieuwe beleid in werking zal treden.

Een mooi (voorlopig) resultaat van het initiatief uit de wijk (dank aan Jan, Karen en anderen) en de samenwerking met de gemeente!

Deel dit bericht!

Reacties

Edwin Königel
6 juli 2019

Wat een goed (voorlopig) resultaat!

Martijn Aarts
8 juli 2019

4 studenten op een flatje zetten lijkt vanaf nu verboden in het spijkerkwartier, mooi.

Het splijten van woningen tot maximaal 4 onzelfstandige wooneenheden valt niet onder dit besluit en kan dus gewoon doorgaan. Oorzaak van deze omissie ligt in het verschil in door de gemeente en de rijksoverheid gehanteerde definities .

Er staat in de verordening dat woningomzetting verboden is. (ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO....

-woningomzetting:
het transformeren van een woning naar wooneenheden voor kamergewijze bewoning.
-Een wooneenheid voor kamergewijze bewoning:
een onzelfstandig gedeelte van een gebouw bedoeld voor kamergewijze bewoning voor de huisvesting van een huishouden. Kenmerkend voor de wooneenheid is het gezamenlijk gebruik (met andere wooneenheden) van een toiletruimte, badruimte en/of een keuken. ….

De rijksoverheid hanteert de volgende definitie van onzelfstandige woonruimte:
Een zelfstandige woning is een woning met eigen toegang en eigen keuken en toilet. Heeft u geen eigen toegang of deelt u keuken of toilet met de bewoners van andere woningen/kamers? Dan is het een onzelfstandige woning. (rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/...
Relevant is het woordje ‘of’. De verordening van de gemeente gaat uitsluitend uit van het delen van gemeenschappelijke voorzieningen zoals toilet en keuken, voor de rijksoverheid is ook het delen van de voordeur bepalend! En dus kan het splijten van woningen in maximaal 4 onzelfstandige eenheden met eigen voorzieningen, gewoon doorgaan.

Dat is jammer, een gemiste kans.
Maar 4 studenten op een flatje zetten lijkt vanaf nu wel verboden in het spijkerkwartier, mits dit verbod juridisch handhaafbaar is. Hulde. Laten we maar hopen dat de economie/huizenmarkt zich zo ontwikkeld dat het voor de eigenaars/investeerders aantrekkelijk wordt de studentenhuizen te ontruimen en te verkopen.

Het aanpassen van de beleidsregels woningonttrekking en hoofdstuk 3 van de huisvestingsverordening was eenduidiger geweest om kamerbewoning tegen te gaan. Dat zijn de ‘normale’ bepalingen waar woning-gerelateerde zaken geregeld worden. Dan hadden we geen extra regels gehad ‘vooruitlopend op mogelijk beleid’. Dit maakt het nodeloos ingewikkeld voor iedereen.

Martijn Aarts

Karen van Rijsewijk
10 juli 2019

Voor wie de stukken alvast wil bekijken: hier de link naar het Voorbereidingsbesluit:
arnhem.nl/ruimtelijkeplannen/plannen/NL....
En hier de link naar het bijbehorende kaartje:
arnhem.nl/ruimtelijkeplannen/plannen/NL....
Binnenkort meer duiding!

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.