Verduurzaming panden van VvE’s (Verslag informatieavond)
Wat zijn de mogelijkheden, wat komt daar bij kijken.
Sjoerd Kaarsemaker gaf daarover inzicht tijdens de bewonersavond op dinsdag10 oktober j.l. in de Lommerd.
VvE’s (Vereniging van Eigenaren) zijn er in allerlei maten. Van klein, een pand met boven- en onderhuis, tot groot, zoals een pand met een groot aantal appartementen. In het Spijkerkwartier zijn er meer dan 250 VvE’s. In al deze gevallen wonen de bewoners van deze panden als gezamenlijke eigenaar in een soort van LAT-relatie met elkaar.
Bij het verduurzamen van panden van VvE’s gaat het in alle gevallen over het maken van gezamenlijke afspraken. Al dan niet gekoppeld aan een Meerjaren Onderhouds Plan (MJOP) en bekrachtigd in een Algemene Ledenvergadering. Het spreekt voor zich dat dat bij grote VvE’s een stuk ingewikkelder is dan bij kleine VvE’s. Want verschil in normen en waarden tussen mensen leidt tot een verschil in aanpak en resultaat dat ieder wil bereiken. Kleine VvE’s kunnen snel stappen maken, bij grote VvE’s is overeenstemming daarover ingewikkelder en leidt vaak tot “meer gedoe”.
Bij het verduurzamen van panden gaat het over het gezamenlijke dak, vloeren, muren en schilderwerk. Maar het kan ook gaan over het reinigen van het riool, over verlichting en het wassen van ramen. En bij grotere VvE’s over de uitgifte van sleutels voor nieuwe bewoners, naambordjes, rommel in de gangen, het schoon houden van de lift en galerijen. Door woningen te verduurzamen kan flink bezuinigd worden op energiekosten en het comfort kan worden verbeterd.
De gemeente Arnhem biedt veel ondersteuning aan voor het verduurzamen van panden van VvE’s. Ondersteuning met advies door het inschakelen van een VvE coach. Maar ook financieel via de duurzaam wonen lening. Als hulpmiddel is een stappenplan ontwikkeld: hoe een duurzaamheidstraject verloopt, met tips over technieken en besparingen, subsidies en leningen en een overzicht van adviesbureau’s die kunnen worden ingeschakeld.
Enkele belangrijke aandachtspunten die Sjoerd meegaf:
- Laat eerst een energie- of duurzaamheidsadvies maken, dan weet je waar het in je pand over gaat.
- Schakel een VvE coach in, die helpt je op weg met de eerste stappen: hoe pak ik het aan, bij wie moet ik zijn.
- Praat over woonlasten in plaats van servicekosten, dat geeft een beter inzicht in waar het met de financiële lasten over gaat.
- Door onderhoudskosten mee te laten lopen in de duurzaamheidsaanpak van een pand kan zelfs bespaard worden op de woonlasten.
Meer informatie is te vinden via arnhemaan.nl en vve.regionaalenergieloket.nl/arnhem
Deze link geeft toegang tot de powerpoint presentatie met alle informatie:
231010 Spijkerenergie VvE informatieavond.pdf
Voor degenen die meer willen weten over hoe je zelf energie bespaart of aan de slag willen gaan, organiseert Spijkierenergie 3 informatieavonden:
Dinsdag 17 oktober “Inzicht in je verbruik”
Dinsdag 31 oktober “Wat kun je zelf doen?
Dinsdag 14 november “Wat kun je laten doen?”
Locatie steeds: Dazo, Spijkerstraat 125, 20-21.30 uur.
Aanmelden via een mail naar