Middenin het Spijkerkwartier, bij het Buurtgroenbedrijf, is een afhaalpunt van Erve Kiekebos bedacht. Daar kun je straks de krakend verse groenten oppikken van onze regeneratieve boerderij bij Brummen.
Erve Kiekebos is een coöperatieve boerderij die bij alles wat ze doet of laat nadenkt over de positieve impact die dat kan hebben op ecologie, landschap, mens en voedselproductie. Wij willen ecologisch, sociaal en economisch duurzaam zijn.
Hoe werkt dat in de praktijk? We zijn een sterk gemengd bedrijf waar groente, fruit en kruiden worden geteeld, waar granen en andere bulkgewassen in strokenteelt tussen de bomenrijen staan, waar kippen koeien en varkens meehelpen met het beheer van het landschap, het bestrijden van plagen en het sluiten van kringlopen. We hebben ook een boerderijwinkel (met terras) waar we eigen producten en die van collega-boeren verkopen. We hebben een vergader- en ontmoetingsruimte en we hebben een aantal kleine zelfvoorzienende recreatiewoningen.
We werken regeneratief. Vertrekpunten zijn een gezonde levende bodem, een rijk biodivers landschap en voedsel telen mét de natuur mee. We gebruiken daarom alleen natuurlijke plaagbestrijding, we gebruiken geen kunst- of drijfmest (gier) maar alleen ruwe stalmest uit onze eigen potstal. We ploegen niet en alleen als het nodig is eggen en schoffelen we. We selecteren heel zorgvuldig gewassen en beplanting die passen bij ons land en daar een goede oogst kunnen leveren.
We werken ook met de principes van agroforestry. Dat betekent dat op ons land heel bewust bomen worden aangeplant, veel bomen, tot nu toe ruim 4.000 exemplaren. Deels zijn die vruchtdragend (appels, peren, pruimen en noten), deels bestaan ze uit inheemse soorten en zijn ze bestemd als windsingel, hakhoutwal of voederheg. Het snoeihout dat daar vanaf komt, versnipperen we en wordt of gecomposteerd of gebruikt als mulch. De bomen hebben een belangrijke rol in het versterken en in stand houden van het bodemleven, het verbeteren van de waterhuishouding, het breken van de wind en het creëren van microklimaat op de akkers en in de groente- en pluktuinen.
De boerderij is gesticht door een tweetal Arnhemmers en gefinancierd door Stichting Lenteland (https://www.lente.land). Sinds mei 2022 boeren we met veel liefde en enthousiasme op deze plek en transformeren we 18 hectare overwegend monotoon grasland naar een rijk, gevarieerd en biodivers landschap dat voor alle flora en fauna wat te bieden heeft en tegelijkertijd gezond voedsel levert. Dat kunnen we niet alleen. We zijn een coöperatie, een gemeenschapsboerderij die floreert bij een bruisende gemeenschap van mede-eigenaren, vrijwilligers en leden. Jij kunt daaraan meehelpen door bijvoorbeeld mede-eigenaar of vrijwilliger te worden of een (proef)abonnement te nemen op een groentepakket. Dan heb je 33 tot 35 weken per jaar groenten en kruiden vers van de boerderij tot op je bordje.