Dinsdagavond 8 maart j.l. is op initiatief van eigenaar Roland Verheij de tweede bijeenkomst gehouden in de Lommerd om omwonenden en bewoners van de voormalige Lorentz HBS Schoolstraat 35 te informeren over maatregelen die al zijn genomen om de overlast in de omgeving te verminderen. Doel van de bijeenkomst was ook om met elkaar hierover in gesprek te gaan.
Alle betrokken aanwezigen, in totaal zo’n 25 mensen, verdeeld over bewoners van het gebouw en omwonenden, waren overwegend positief over de acties en maatregelen die door de eigenaar inmiddels in het gebouw en aan de buitenkant zijn uitgevoerd.
Acties en maatregelen die volgens betrokkenen hebben bijgedragen aan het verminderen van de overlast zijn:
- het instellen van een app (met deelname van eigenaar, beheerder, ganghoofden in het gebouw en een aantal omwonenden) om overlast direct te melden;
- het aanstellen van een nachthuismeester (op donderdag, vrijdag en zaterdag van 23.00 tot 2.00 uur) om de rust en veiligheid te waarborgen;
- gestalde fietsen zijn naar de achterkant van het gebouw verplaatst;
- het aanstellen van ganghoofden op elk van de vier gangen van het gebouw;
- maatregelen aan ramen en plafonds, lichtdichte gordijnen, uitbreiding van camerabewaking en alarm nooduitgangen.
De ervaring van omwonenden en bewoners is dat de overlast de afgelopen maanden een stuk minder is geweest dan voorjaar, zomer en najaar van vorig jaar.
De bovengenoemde maatregelen hebben daar een bijdrage aan geleverd. Maar de overlast was ook minder omdat de ramen van het gebouw en van de omliggende huizen in de winter meestal gesloten zijn geweest, vooral ’s avonds en gedurende de nacht.
Roland Verheij: “We, Wonen in Arnhem, zullen ons stinkende best blijven doen om de overlast zoveel mogelijk te verminderen. We willen daarmee voor bewoners en omwonenden een aangenaam leefkwaliteit bereiken”.
Maatregelen in en aan het gebouw die nog in de planning zitten zijn:
- renovatie en onderhoud van het pand aan buitenkant. Een vergunning voor onderhoud aan buitenkant kan pas worden verleend als het onderzoek (Eco result) naar beschermde diersoorten (o.a gierzwaluw, huismus, vleermuis) is afgerond. Het onderzoek start volgende maand en duurt dan 4 maanden. Op basis van het resultaat kunnen voorzieningen worden aangebracht (kastjes).
- het installeren van zonnepanelen op het dak;
- geluidluw maken van de buitenruimte aan de achterkant van het gebouw in combinatie met groen (in elk geval niet toegankelijk gedurende de late uren en nacht);
- deelname van een of enkele omwonenden in de Schoolstraat aan de app.
N.a.v. aanvullende vragen en suggesties van omwonenden en bewoners:
- Er zijn in het gebouw in totaal maximaal 74 kamers: 71 kamers in het hoofdgebouw plus 3 in het voormalige conciërgegebouw.
- Naar aanleiding van de vraag dat ervaringen elders leren dat mengvormen van studerenden en werkenden overlast juist kunnen verminderen werd geantwoord dat op korte termijn niet aan mengvormen wordt gedacht, mogelijk is het een optie voor de langere termijn. De bewoners van het gebouw zijn (vooral) studenten, sommigen daarvan hebben ook werk. Geschat wordt dat 35% werkend is (grotendeels ook student of inmiddels afgestudeerd).
- Opgemerkt werd dat de goedgekeurde kleur aan de buitenkant van het gebouw (bepaald door de ambtenaar van Erfgoed) niet overeen stemt met de oorspronkelijke tint. Roland Verheij zegt dat dit nog zal worden onderzocht en besproken met de betreffende ambtenaar.
De bijeenkomst verliep in een positieve sfeer. Een volgende bijeenkomst zal in september worden gehouden.