Hoe kun je met eenvoudige maatregelen energiebesparen die geld en comfort opleveren?
Deze vraag stond centraal op de online-informatieavond woensdag 1 december j.l., georganiseerd door Spijkerenergie. Twintig deelnemers uit het Spijkerkwartier en Klarendal kregen ruim 24 tips aangereikt voor energiebesparing die je direct thuis kunt toepassen om energie te besparen en bovendien geld opleveren en meer comfort in huis.
Voorbeelden daarvan zijn: verwarm minder kamers in huis, douche niet langer dan 5 minuten, zet de thermostaat een graadje lager, zet apparaten uit in plaats van standby, gebruik een ventilator in plaats van airco, plaats tochtstrips.
De tips zijn terug te vinden op spijkerenergie.nl, met links naar aanvullende informatie en achtergronden. Ook is te zien wat dat jaarlijks aan besparing kan opleveren.
Binnenkort wordt op mijnspijkerkwartier.nl/Spijkerenergie ook een tool aangeboden waarmee ieder op eenvoudige wijze een vergelijking kan maken voor het verschil in kosten van het gebruik van electra of gas.
Egbert Bouwhuis ontwikkelde een buurt-energie-platform (gpx). Dit gpx-systeem geeft inzicht in je energieverbruik over de dag en hoe zich dat verhoudt tot het energieverbruik van anderen. Er zijn nu 50 deelnemers, deels aangesloten in 13 groepen. Heb je interesse om hier aan mee te doen: meer informatie hier over is te vinden op mijnspijkerkwartier.nl/pagina/buurt-energie-platform.
In het tweede deel van de informatieavond gaf buurtbewoner Luc Kuppens uitleg over de geïnstalleerde ventilatie-warmtepomp in zijn woning. Deze electrische ventilatie-warmtepomp haalt de warmte uit de lucht en komt in de plaats van de mechanische ventilatiebox. Volgens Luc interessant voor huizen met een mechanisch ventilatiesysteem, want het bespaart behoorlijk op het verbruik van gas. De cv-ketel wordt pas ingeschakeld als de ventilatie-warmtepomp het huis onvoldoende kan verwarmen. Ook voor huurders van grote vve’s kan de pomp interessant zijn.
Zijn schatting is dat de komende jaren de ventilatie-warmtepomp een investering zal vragen van 3500 tot 4000 euro. Met een subsidie van 1500 euro op het apparaat en een besparing van jaarlijks gemiddeld rond de 450 euro is de investering in 6 jaar terugverdiend. Voordelen zijn bovendien dat je huis voor installatie van deze pomp niet ingrijpend hoeft te worden aangepakt, de pomp voor droge lucht zorgt in huis (haalt per uur een halve liter vocht uit de lucht) en weinig geluid veroorzaakt.
Tot slot brengt Marc van der Burght van de gemeente Arnhem ArnhemAan onder de aandacht. Op deze site is onder andere te vinden dat het loont om een goed energie-advies voor je woning aan te vragen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een woonwensenscan of van een maatwerk advies. Scan en advies worden nu nog volledig gesubsidieerd.