Op zaterdag 10 mei vond in het hart van het Spijkerkwartier weer een Repair Café plaats. De deuren van Spijkerstraat 185A stonden weer wijd open voor bezoekers met kapotte spullen. Daarnaast blijft Repair Café Spijkerkwartier zich ontwikkelen en blijft zoeken naar nieuwe duurzame verbindingen; binnen en buiten de wijk!
Bewust duurzaam - De reparateurs hebben samen met bezoekers weer een mooie impact gemaakt. Van leren jasjes tot boormachines, van tafellampen tot koptelefoons – er werd van alles onder handen genomen. Van de 38 aanvragen die zaterdag binnenkwamen, kon meer dan de helft gerepareerd worden. Niet alleen werden deze spullen behoed voor de afvalberg; de gerepareerde spullen vertegenwoordigen vaak ook emotionele waarde.
Elektronica - Regelmatig komen bezoekers langs met hun koptelefoon. Een duur apparaat als je het nieuw aanschaft, dus zonde om zomaar weg te gooien. Zo kwam ook afgelopen zaterdag een mevrouw langs. Reparateur Kodjo verving de oude accu door een nieuwe. Zo kan deze koptelefoon weer een tijdje mee.
Verder kwam er een jongen samen met zijn vader langs. Hun zaklamp werkte niet meer naar behoren. Reparateur Frank nam deze uitdaging met plezier aan. Hij soldeerde een draadje en wist zo de zaklamp weer werkend te krijgen.
Groeiend team reparateurs - Mooi om te merken dat een groeiend aantal mensen zich aan wil sluiten bij het Repair Café als reparateur. Afgelopen zaterdag verwelkomden we reparateur Liza. Een bewoonster uit de omgeving Spoorhoek die handig is met kleding. Als kersverse reparateur ging zij aan de slag met een leren jasje. De eigenaresse was erg gehecht aan het jasje en vond het jammer dat de stoffen mouwzomen begonnen te rafelen. Met wat naaigaren en liefde, aandacht, zorg, wist Liza het jasje in ere te herstellen.
Bovendien versterkte Jean Michel ons team vanuit het project #Meedoeners; een initiatief vanuit het COA waarin AZC-bewoners in verbinding komen met de samenleving. Jean Michel ging samen met collega-reparateurs aan de slag op de elektronica-afdeling.
Samenwerkende Repaircafés - De Repair Cafés in Arnhem werken sinds dit jaar steeds nauwer samen om bezoekers nog beter te kunnen helpen. Dankzij deze samenwerking staan alle Repair Café-data overzichtelijk in één agenda, en is er bijna wekelijks wel een locatie in de stad waar je terecht kunt. Zo hoef je nooit lang te wachten op hulp – zoals de mevrouw van afgelopen zaterdag, die met een kapot inductiekookplaatje langskwam. Reparateur Lukas wist één pitje direct te maken; voor het tweede gaat ze met nieuwe onderdelen naar het eerstvolgende Repair Café op de agenda. Weggooien is zo niet meer nodig.
Studenten betrekken - Om ook de jonge generatie te betrekken, is het Repair Café verbonden aan het project Inter Proffessioneel Leren (IPL) van de HAN. De HAN-studenten werken daarin samen met initiatiefnemers Germa Huijbers en Evyna Brand. Zo dragen studenten bij aan het verstevigen van de initiatieven binnen de wijk én werken tegelijkertijd aan persoonlijke en professionele doelen.
Deze periode zijn studenten Maud, Ferhad, Rick en Daan betrokken. Twee van hen hielpen 10 mei dan ook mee tijdens het Repair Café. Samen met vrijwilliger Michon verwelkomden zij de bezoekers. Bovendien vroegen de studenten input bij bezoekers onder andere rondom de vraag: “Hoe kunnen we meer studenten uit de wijk betrekken bij het Repair Café?” Om aan een duurzame toekomst te bouwen, is juíst de jongere generatie zo belangrijk!
Dus, ben of ken jij een student met een goed idee? Wil je helpen om het repareerbewustzijn onder jongeren en studenten te vergroten? Of, zou jij graag laagdrempelig als reparateur aan de slag gaan bij ons? Mail naar: !
Zo werken we samen aan een duurzame, circulaire en leefbare wijk!