De Vijfde Optocht Winter-Zonnewende 2020
Hartje zomer op de Zuidpool :--)
Het MAG NIET... [Zoals gisteren telefonisch besproken zijn evenementen op dit moment niet toegestaan. Uw evenement kan om deze reden dan ook geen doorgang vinden. Het spijt ons u niet anders te kunnen berichten. Uw melding is dan ook buiten behandeling gesteld.] - Kortom: geen vergunning.
# De 21 december bonte optocht ̈zonnewende ̈ (kortste dag) is vanaf 17u Sterrenkringplein, duurt ca 45 minuten, met vastgestelde en goedgekeurde route, het gaat zigzag door de wijk, naar Thialf met aldaar nog wat vuur en warms. Welkom. Niet alleen voor kinderen. #
[Maar het MAG DUS NIET] - Sorry!
Ik ben - ter viering van het fenomeen - natuurlijk daar, zal klompen dragen dit keer, verdere outfit nog te bezien, maar al wel leuke plannen. Maak rondje door de wijk, desnoods solo. Is vijfde keer op rij, lustrumjaar. Is dit jaar zonder koek-en-sopie op Thialf! Als kinderen mee gaan, dan mag het 'deurtje-bellen' onderweg wel. Als teken van de 'zonnewende'.
Volgend jaar in 2021 valt de winterzonnewende op 21 december om 16.59 uur. Dit jaar, in 2020 valt de 'preciese zonnewende' op 21 december al in de ochtend, om 10.02 uur! (EB: hersteld, o.b.v. wikipedia, er stond eerst 11.02u).
Hoort, zegt het voort.
PS - nog even wat feiten op een rij...
. De omtrek van de Aarde? Dat is 40duizend kilometer op de evenaar. De tijdsduur van een omwenteling: 1 dag. Ergo, de snelheid is dan 40.000km/24u=1666km/u op de evenaar. En oh ja, we draaien natuurlijk allen oostwaarts, vandaar dat de zon in de ochtend in het oosten verschijnt.
. De omloop van onze Aarde om de zon? Een rondje duurt 365dagen. De afstand naar de zon is 150mln km. De baanlengte van de omloop van (2 x pi x de straal, is 2 x 3,1415 x 150mln km=) is dan 945mln km. Dat is bijna een miljard kilometer door de ruimte! Die afstand legt de Aarde af in het rondje om de zon.
. De baansnelheid is dan 945mln km per 365x24u. Dus dat is 108duizend km/u. Afgerond, met 100duizend km/u vliegen we met de aardbol om de zon.
. De zon is een bol van gas en roteert aan de evenaar eens in de 25,4 dagen, en op 45 graden noorderbreedte en zuiderbreedte eens in de 27,4 dagen (iets trager dus). De as van de zon staat loodrecht op het vlak van het zonnestelsel.
. Omdat de as van onze oude eigenwijze aardbollige planeet scheef staat (23,5 graden) met het vlak van het zonnestelsel, zodoende zorgt de schuine stand voor onze seizoenen. Dit winterseizoen is de top van de Aarde op 21dec het verste van de zon verwijderd, de onderkant is dan het dichtste bij de zon. Dat betekent dat het nu (bij ons in de winter) dan zomer is in het zuiden van Australië, in ZuidAfrika, Vuurland en op de Zuidpool. Waar de zon dagenlang niet ondergaat rondom mid-zomer, en bij de noordpool (mid-winter) dan dagenlang niet opkomt.
. En dat elke halfmiljard kilometer op het pad rond de zon, dit fenomeen ommekeert. Deze schommel van de aarde is een wonder. Dus houd allen moed, het licht komt telkens weer terug.
. Wegens corona-maatregelen vieren we dit lustrumjaar van de optocht dus een beetje anders dan anders. Volgend jaar 2021 is het weer alsvanouds (een plechtig bonte optocht, met mij in een wit gewaad). En wellicht een iets korter verhaal. Maar laten we in 2021 lekker met potten en pandeksels, foekepotten en klingelklangel vreugdig een optocht maken van Sterrenkringplein naar Thialf, met aldaar koek en sopie alsvanouds.