Er staat nogal wat op het programma in de Parkstraat op zaterdag 23 november. Vandaag wordt de straat gecompleteerd met negentien bomen: zes iepen, vijf lindebomen, vier esdoorns en vier krentenboompjes. Ook worden er nieuwe hekwerken gevlochten. Gelukkig is de opkomst groot: een stuk of dertig mensen hebben zin de klus te klaren en zijn vroeg hun bed uit gerold om de nieuwe bewoners welkom te heten.
Iedereen een spade
Bomen planten is vakwerk. Om de boel in goede banen te leiden is stadsboswachter Willem de Feijter erbij. Hij begeleidt de kraanmachinist die de bomen straks in de plantgaten gaat tillen. Martin en Ruud zijn de chefs van het betere plantwerk: ze zorgen ervoor dat de boompalen en de gietrand op de juiste plek komen. Maar zover is het nog niet. Eerst moet er gegraven worden! Iedereen die een spade vast kan houden, gaat na de thee en koffie onmiddellijk aan de slag.
Planten voor je eigen deur
Bewoner Nicolien heeft samen met haar buurvrouw het plantgat voor haar eigen deur gegraven. Ze staat te wachten tot hun boom uitgepakt en geplaatst wordt, dus ze heeft wel even tijd voor een praatje. “Ik woonde hier net toen de bomen gekapt werden. Het is fijn dat ze terug komen. Ik weet niet of we voor altijd in de Parkstraat blijven, maar als je hier lang woont, kun je ze groot zien worden. Dat lijkt me heel cool,” vertelt ze. Hoe is het om mee te helpen? “Het is sowieso leuk om buiten aan het werk te zijn, maar bomen planten in je eigen straat is helemaal leuk!”
Teamwork!
Ondertussen staat de kraanmachinist klaar en pakt Willem de kluit van de boom beet. Die zit ingepakt in jute en ijzerdraad, zodat hij zoveel mogelijk intact blijft tijdens het vervoer. Op de plek van bestemming wordt het net opengevouwen om de wortels de ruimte te geven. De boom zakt voorzichtig in het plantgat. Willem gooit er wat aarde bij, want het is net iets te diep. “Dat is niet erg,” legt hij uit. Hij wijst, en woelt door de aarde. “Kijk maar, nu is de grond lekker los. Dat vindt die boom wel fijn.” Om de nieuwe aanwinst precies op de goede plek te krijgen, is enige assistentie vereist. “Kunnen jullie effe meekijken?” vraagt Willem. “Dit is het leukste gedeelte!” roept Nicolien, en ze stuift ervandoor. Met z’n allen krijgen Willem, de kraanmachinist en de bewoners de boom perfect in het plantgat. Bomen planten is teamwork!
Kei veel lol
Om 12.30 uur staat de helft van de bomen al fier rechtop en zijn er ook al een paar vlechtwerken half of zelfs helemaal af. “Vanochtend was ik druk bezig om iedereen de stoep op te herderen, want zo’n kraan in je nek is niet fijn. Maar nu gaat het echt gesmeerd,” vindt Rianne van het BuurtGroenBedrijf. “Iedereen heeft er ook kei veel lol in.” Toch is het de hoogste tijd om aan te sterken, want bomen planten is zwaar werk. Op de hoek van de straat, achter een kraampje, staan buurtbewoners Marike en Roos. Ze hebben een reuzenpan soep gemaakt. Het is pompoensoep met gekaramelliseerde ui, bloemkool en knolselderij, weet Cilia, de jongste deelnemer van vandaag, te vertellen. Smullen maar!
Soep voor buurtvergroeners
Moeder Marike en dochter Roos (“we zijn net een familiebedrijf!”) maken vaker soep voor buurtvergroeners. Het is hun manier om bij te dragen aan een mooiere buurt. “We doen dit omdat we zo blij zijn dat het Spijkerkwartier duurzaam vergroend wordt,” zegt Marike. “En omdat het zo gezellig is om samen te koken, vindt Roos. “Mijn moeder is de soepkoningin en ik ben de soepsous-chef,” grapt ze. De twee zijn zelf ook duurzaam bezig, want de soepen worden gemaakt van groenten die anders wordt weggegooid. Ze halen hun spullen bij Odin of Too Good To Go. “En altijd vers en vegan!” aldus Marike. Straks gaan ze nog burgertjes van kikkererwten maken. “Als afsluitsnack,” verklaart Roos. “Of hoe noem je dat?”
Beter voor de biodiversiteit
Als iedereen uitgesmuld is, is de rest van de bomen aan de beurt. Bewoner en bioloog Arni krijgt een lindeboom voor haar deur. Daar is ze erg verguld mee. “Ik heb altijd al onder een linde willen wonen. Die bedwelmende geur in juni, als ze in bloei staan, heerlijk!” Ondanks dat is ze blij dat niet de hele straat vol lindes komt te staan. “Nee, ik vind het fijn dat er gekozen is voor verschillende soorten. Dat is beter voor de biodiversiteit.” Eerder was de Parkstraat gevuld met robinia’s. “Daar zijn we trouwens nog niet van af,” weet Arni. “Ze zijn dan wel gekapt, maar ze maken enorme uitlopers. Je vindt hier overal kleine robinia’s in de voortuinen.”
Stadshout
Wat is er eigenlijk gebeurd met de gekapte robinia’s van de Parkstraat? Dat weet buurtbewoner Bart. “Die zijn bijna door de versnipperaar gegaan! Maar ik heb ervoor gezorgd dat dat niet gebeurd is.” Het hout uit de Parkstraat is nu bestemd om her te gebruiken. Zo is er in samenwerking met Willem Jacobs van architectenbureau Stadsgras van een deel van de bomen pergola’s gemaakt die onder andere te bewonderen zijn in Thialf en in Malburgen, en pronken er drie nieuwe parkbanken in de Watertuin, de Kruidentuin en op het Emmaplantsoen. “De bedoeling is dit om in de toekomst vaker te doen", vertelt Bart. “Stadshout heet het project.”
Genoeg om ons op te verheugen dus, maar eerst nog een paar laatste bomen planten. Als de dag rond is, staat alles erin en is het genieten geblazen. De Parkstraat doet zijn naam weer eer aan en zo hoort het.