In grote getale ondanks de kou en de lichte sneeuw gingen zij gewapend met grijper en zak aan de slag. Wijkbewoners en vluchtelingen, 21 in totaal. Allemaal bikkels! Er is weer veel van de straat gehaald, in totaal 131,8 kg. Daar zaten ook de gekste dingen bij zoals een tv en magnetron. De hele wijk is weer schoon. Bovendien was het ook super gezellig en nieuwe contacten zijn weer gelegd.
De actie heeft maar liefst 131,8 kg zwerfafval/grondstof van de straat gehaald.
Blikjes 16 kg
Metaal (excl. blikjes) 10 kg
Glas (zonder statiegeldflesjes) 8,8 kg
Glas met statiegeld 4,2 kg
Plastic (statiegeld drinkflesjes) 0,7 kg
Plastic 5,5 kg
Papier/karton 3 kg
Peuken en straatvuil 0 kg
Kleding 2,4 kg
Rest 81,2 kg
Opvallend was dat we deze keer heel veel groot restafval van straat gehaald hebben. De hoeveelheid blikjes blijft onverminderd hoog (6 volle zakken). Helaas dat pas vanaf 1 april 2023 (is uitgesteld) op blikjes statiegeld geheven gaat worden.
Mooi om te vermelden is dat we samen in 2022 in totaal 843,8 kg van straat gehaald hebben. Hiervan hebben we 283,1 kg kunnen recyclen dat is toch 1/3 van het totaal.
Wederom stelde biologische supermarkt Odin No Waste artikelen beschikbaar zodat er heerlijke soep met brood na afloop was. Het was heel gezellig en verbindend; Nieuwe contacten zijn gelegd en bestaande verstevigd. Verschillende leeftijden en achtergronden ontmoeten elkaar, kortom ondanks het koude weer een heel productieve morgen!
De eerst volgende Opschoonactie in het nieuwe jaar zal zijn op zaterdag 28 januari.
Circulair Spijkerkwartier wordt ondersteund door diverse partners uit het Spijkerkwartier en daarbuiten. Dank aan het Bewonersoverleg, de gemeente Arnhem, de Blauwe WijkEconomie, de Dazo, de Lommerd, Spijkerkracht, BuurtGroenBedrijf, Kinderwijkteam, Heel Arnhem Schoon, Biologische supermarkt Odin, Sight Landscaping, Jumpsquare Arnhem, de Groengroep Spijkerkwartier, het COA, de Vrijwilligerscentrale met het project #Meedoen/Samen aan de slag en de Provincie Gelderland.
Dank ook aan iedereen die mee helpt en daarmee automatisch een bijdrage levert aan een circulaire, schone en leefbare wijk.