Bij het NK Tegelwippen was Arnhem het afgelopen jaar de grote winnaar (nog één keer met z’n allen: hiep hiep hoera!). Voor wie de smaak te pakken heeft, is er een nieuwe uitdaging: Nationaal Park Alle Tuinen. Doel is het tellen van alle wilde planten en dieren die voorkomen in je eigen tuin of op je balkon. Het project gaat op 1 juli van start en duurt een maand. Het is de grootste soortentelling van Nederland en je hoeft er alleen maar de deur voor uit.
4,5 miljoen tuinen
Er zijn ongeveer 4,5 miljoen tuinen in Nederland. Als je die allemaal aan elkaar zou leggen, is het gezamenlijk oppervlak tien keer groter dan de Veluwe! Eigenlijk vormen al deze kleine of grotere lapjes grond samen een gigantisch natuurpark: Nationaal Park Alle Tuinen. Wat zou daar allemaal leven? Meer dan je denkt, volgens de initiatiefnemers van het project. Van boomzonnetjes tot goudhaantjes, een gemiddelde achtertuin - hoe klein ook - zit vol met wonderen. Zo zijn er alleen al 183 verschillende soorten mieren, bestaan er meer dan 4000 inheemse keversoorten en zijn haarmutsen en purpersteeltjes maar twee voorbeelden van de 700 (!) mossen die er in ons land te vinden zijn. Ook groeien er in Nederland wel 250 verschillende soorten paardenbloemen, waarvan er 25 graag in een tuin vertoeven.
Arnhem de groenste
Als Eindhoven de gekste is, dan is Arnhem de groenste! Ga op safari in de achtertuin en zet Arnhem op de kaart. Doe je mee om de meeste soorten van Nederland te verzamelen? Simpeler en rustgevender een wedstrijdje winnen, kan bijna niet. Stap in je tuin, kijk om je heen en ontdek wat er allemaal leeft. Om planten en dieren te kunnen identificeren, is het een goed idee om foto’s te nemen. Met de app Obsidentify kun je vervolgens bekijken met welke kever- of mossoort je precies kennis aan het maken bent. Een oldskool naslagwerk uit de bieb of boekwinkel werkt natuurlijk ook. Op waarneming.nl (BioBlitzes » Nationaal Park Alle Tuinen (2024) - Waarneming.nl) worden alle soorten verzameld.
Biodiversiteit
Nationaal Project Alle Tuinen is een project van NTR Wetenschap in samenwerking met Waarneming.nl en het Kadaster. Het achterliggende doel is om mensen meer bewust te maken van de soortenrijkdom in ons land én van het feit dat die ernstig bedreigd wordt. Alle Nederlandse tuinen samen vormen een kans om de biodiversiteit een boost te geven. Stel je voor dat iedere tuin zou veranderen in een paradijs voor wilde planten en dieren? Als je uitgeteld bent en meer leven in de brouwerij wil, kun je volgens de initiatiefnemers met eenvoudige ingrepen meer dieren en planten uitnodigen in je tuin. Hoe? Dat is te horen in de podcast Focus: Iedere tuin telt!
Voor de liefhebbers
Wie nog meer wil weten, kan woensdag 7 augustus op NPO 2 kijken naar de documentaire 'My Garden of a Thousand Bees'. Hierin is te zien hoe de Britse filmmaker Martin Dorn tijdens de lockdown in coronatijd besloot zijn apparatuur te gebruiken om het leven van de bijen in zijn achtertuin vast te leggen. Hij legde meer dan zestig soorten vast. De docu is een van de inspiratiebronnen van Nationaal Park Alle Tuinen. Meer informatie is ook te vinden op YouTube en Instagram. Daar beantwoordt Matyás Bittenbinder vanaf 3 juli op @ntrwetenschap de meest gestelde vragen over het leven in je tuin. Op go.ntr.nl/iederetuintelt zijn alle verdere links en info te vinden. En natuurlijk, niet onbelangrijk, de tussenstand van de teller!