MijnSpijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

De aanleiding voor DBWEIedere dag kan je het weer in de krant lezen: We zitten in een crisis! Een crisis is iets tijdelijks, dat zou betekenen dat het ooit weer wordt zoals vanouds. Is dat zo… of veranderen de tijden? Zou transitie niet een beter woord zijn voor wat zich niet afspeelt in de maatschappij. Ik denk dat we in transitie zijn van onze huidige maatschappij naar hopelijk een nieuwe betere en duurzame maatschappij. In onze huidige maatschappij raken grondstoffen op, is er nauwelijks nog vertrouwen in de politiek, de financiële wereld en in de Multi Nationals, en hebben te maken met een veranderend klimaat.

De vraag is: wie vertrouwen we nog wel en wat kan ik nu doen aan dat klimaat? Of beter gezegd hoe kunnen wij zo leven dat ook de volgende generaties ook nog in hun eigen behoeften kunnen voorzien? Hele grote vragen waar je lang over kunt praten.

Vaak praten we in het Spijkerkwartier over wat we niet willen. We willen niet dat de bomen weg gaan, we willen geen lelijke lantaarnpalen, we willen geen parkeer overlast, we willen geen wateroverlast, we willen niet dat er nog meer studenten kamers bijkomen., we willen niet dat er nog meer mobile telefoon hoesjes winkels of kappers bijkomen. Vaak is het een strijd met de gemeente, project ontwikkelaars of andere partijen.

Maar wat nu als we eens gaan praten over wat we wel willen. Of beter hier gewoon eens mee beginnen. Als we gewoon eens starten met kleine projecten die wel een verschil maken. Ook al is het maar een druppel op een gloeiende plaat. Vele druppels samen moeten toch ook een verschil maken. Wat nu als we kunnen laten zien dat het alternatief beter is dan wat we nu hebben. Dan wil toch iedereen meedoen, dan gaan we echt een verschil maken.

DeBlauweWijkEconomie gaat over hoe het anders kan, hoe wij als buurt zelf de balans gaan vinden tussen welvaart en welzijn. Hoe wij alle waardes in de wijk kunnen ontsluiten en met elkaar in verbinding brengen. Vanuit DeBlauweWijkEconomie zullen allerlei initiatieven gaan ontstaan die het Spijkerkwartier zullen gaan versterken op sociaal, ecologisch en economisch niveau. Laten we gewoon gaan doen. Doe je mee?

Deel dit bericht!

Reacties

Saskia Verbeeten
15 januari 2015

Ik doe mee! Inspirerend verhaal, bijzonder aansprekend. Door de site begint bij mij enig buurtbewustzijn te ontstaan..Fijn dat er in onze buurt zoveel enthousiasme en doorzettingsvermogen is, dat er doelgericht stappen gezet zijn. Het gaat niet om het doel, maar om de weg erheen....Omdat ik de weg niet zo goed ken in duurzaamheidsland, zijn wegwijzers welkom. Wat is er nodig? Ben niet zo goed in brainstormen of creatief denken op dit vlak, maar wil graag iets uitvoeren, organiseren of hand/spandiensten verlenen.
Het verhaal spreekt me zo aan dat ik graag mijn tijd/energie/enthousiasme bijdraag!

Patrick Hoogenbosch
7 februari 2015

Saskia, wat een fijne reactie. De ontwikkeling van DeBlauweWijkEconomie vordert gestaag. Samen met de vier domeinen (burgers, overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen) schrijven we nu een maatschappelijke opdracht. Hierin staat wat we willen realiseren maar nog niet hoe we dat gaan doen. De “hoe” willen we juist samen met alle betrokkenen invullen. Het klopt dus wat je schrijft dat de weg nog niet bekend is en we die iedere keer weer aan het uitzoeken zijn. Het mooie is dat met de bijdragen van iedereen redelijke snel een weg gevonden wordt. Of het de juiste weg is gaan we daarna ervaren.
Je bent van harte welkom om mee te denken en vooral ook te doen zodat er concrete resultaten komen. Ik neem contact met je op.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.