Woonoverlast
In heel Nederland ervaren bewoners regelmatig woonoverlast, zoals geluidsoverlast van buren, vervuilde tuinen en woningen, viezigheid van dieren, verloederde en vervallen panden of ernstige overlast door drugshandel. Zeker aanhoudende overlast kan het woongenot en gevoel van veiligheid van bewoners ernstig bedreigen.
Bij woonoverlast gaat het vooral om overlast tussen buurtbewoners onderling, vaak als gevolg van botsende leefstijlen. De aanpak is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten, woningcorporaties, politie en buurtbewoners.
Er zijn veel verschillende middelen ter beschikking om woonoverlast aan te pakken. Het is van belang die maatregelen te kiezen die goed bij de aard van de overlast passen. Door Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is, i.s.m. de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de kenniswebsite CCV Aanpak Woonoverlast ontwikkeld. Hierop is een tool te vinden die helpt bij de zoektocht naar de juiste interventies bij diverse vormen van overlast.
In de afbeelding bij dit bericht zie je een voorbeeld van een casus waarbij suggesties worden gedaan om de geluidsoverlast aan te pakken.
De tool aanpak woonoverlast is te vinden via deze link.
Achtergrondinformatie CCV
Het CCV is een partner voor iedereen die (beroepsmatig) bijdraagt aan een veiliger en leefbaarder Nederland. Of het nu gaat om preventie, handhaving of regelnaleving. Het CCV zorgt voor ondersteuning en afstemming op maat, gericht op de lokale praktijk.
Op de kenniswebsite CCV Aanpak Woonoverlast verzamelt het CCV al haar kennis op het gebied van de aanpak van woonoverlast. Een belangrijk deel bestaat uit onderzoeksrapporten, praktijkvoorbeelden en mogelijke interventies. Daarnaast bevat de site instrumenten waarmee de organisatie rondom de aanpak van woonoverlast kan worden ingericht en een tool waarmee casussen kunnen worden beoordeeld.
Al met al handige tips en tricks hoe om te gaan met bestrijding van overlast.