Mijnspijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

Aardgasloos SpijkerkwartierWat zijn de gevolgen, wat gaat er wanneer gebeuren, wat zijn onze eigen wensen en voorkeuren; voor u persoonlijk, voor u als bedrijf en voor de wijk als geheel !? 

Ruim 60 buurgenoten bespraken deze vragen op woensdag 3 oktober in de Lommerd. Vele meningen, mogelijke oplossingen, vragen waar nog geen antwoorden op zijn, onduidelijkheden en kansen werden onder begeleiding van Ron Miltenburg besproken.

De voorbereiding van de avond is gedaan door de groep buurtbewoners die zich met het thema aardgasloos bezighoudt in samenwerking met Spijkerenergie. De aanleiding is uiteraard het Parijse Klimaatakkoord en het nationale klimaatbeleid waarin staat dat in de periode tot aan 2050, heel Nederland en dus ook Arnhem geleidelijk van het aardgas afgekoppeld worden.

Als betrokken bewoners stellen wij dat de bewoners van het Spijkerkwartier willen we meedenken- en beslissen over de alternatieven voor aardgas. Als wijk willen we zelf regie voeren en, in overleg met lokale belanghouders, bepalen welke duurzame energiebronnen voor het Spijkerkwartier geschikt zijn. We streven hierbij naar breed gedragen oplossingen waarbij het eindresultaat voorziet in de behoeften van de buurtbewoners en tevens recht doet aan de belangen van belanghouders.

Doel: Het Spijkerkwartier is in 2050, of zoveel eerder dan mogelijk, een klimaatbestendige, leefbare, inclusieve wijk met een betaalbare CO2 neutrale, duurzame energievoorziening.

Tijdens de avond werd het duidelijk dat er behoefte is aan meer informatie en dat informatie actief gedeeld moet worden. Verschillende wijkbewoners gaven aan kennis te hebben waarmee vragen van andere beantwoord kunnen worden. Een mooi voorbeeld van “samen komen we verder”.  De werkgroep en Spijkerenergie zullen het delen van kennis dan ook actief gaan ondersteunen. In het puntsgewijze verslag van de avond leest u meer over wat er besproken is en welke reactie er verzameld zijn. Het verslag vindt u Verslag bewonersavond _Energie_in de wijk (3 oktober 2018).pdf.

Binnenkort zal er door Spijkerenergie een energiescan aangeboden worden waardoor woningeigenaren inzicht kunnen krijgen wat voor energiebesparende maatregelen voor hun woning mogelijk zijn. Hierover volgt snel meer informatie via mijnspijkerkwartier. Met het project Ipsum “meten achter de meter” kunt u nu al inzicht krijgen in welke apparaten in uw huis veel stroom verbruiken.  Wilt u ook meedoen geef je dan nu op via https://metenachterdemeter.nl/

Heeft u reacties, vragen of wilt u zelf uw kennis delen met buurgenoten laat het ons dan vooral weten. Mail ons op

Vriendelijke groet

De werkgroep aardgasloos/spijkerenergie
Willem van Gent, Jan Schaareman,  Bram Sieben, Patrick Hoogenbosch, Haike van de Vegte, Rik Catau, Herman Deelen, Derk te Bokkel, Reinout Dubbelman, Toine-Pascal van der Doelen, Thijs de Haas, Theo De Keijzer, Jan Leenders, Franske Brandt, Eelco Iedema, Theo Verheijden, Bram Boekhout.

Deel dit bericht!

Reacties

Egbert Bouwhuis
10 oktober 2018

Goede onafhankelijke feiten en achtergrondinformatie over energie in Nederland is te vinden op een officiële (overheids-)website: ebn.nl/het-nederlandse-energiesysteem-in...