Op 16 maart zijn er in de Parkstraat zestien nieuwe bomen geplant. Ook de boomspiegels werden versierd met verse planten en bloemen. De komende drie jaar draagt het BuurtGroenBedrijf in samenwerking met de bewoners zorg voor alle nieuwe bomen en beplanting van de Parkstraat. Om er zeker van te zijn dat de jonge aanwas gezond groot wordt, is wat extra aandacht niet verkeerd.
Jasjes van jute
Zo hebben we de bomen eind juni ingepakt in jasjes van jute, want niet alleen mensen kunnen verbranden in de zomer, ook bomen zijn gevoelig voor de zon. En jonge bomen des te meer! Dat komt omdat hun boomkroon nog niet goed ontwikkeld is, waardoor de zon vrij spel heeft. De late middagzon geeft het meeste risico op zonnebrand. ‘s Ochtends is de zon minder schadelijk omdat het dan nog niet zo warm is en rond het middaguur staat de zon recht boven de boomkroon waardoor het eigen bladerdek voor schaduw op de stam zorgt. Vooral bomen met een gladde, dunne bast, zoals de beuk, de linde en de esdoorn, zijn vatbaar voor schade door de zon. De laatste twee groeien ook in de Parkstraat.
Van bos naar stad
Hoe kun je bomen hier nu voor behoeden? In het bos worden bomen vaak beschermd door een struiklaag: een natuurlijk bos is opgebouwd uit een kruidenlaag, een struiklaag, kleine bomen en grote bomen. In de stad is het niet altijd mogelijk om deze omstandigheden na te bootsen, daarom gebruiken we andere hulpmiddelen.
Er zijn verschillende manieren om bomen te beschermen tegen zonnebrand. Je kunt de stam wit verven, maar dat ziet er een beetje gek uit. De optie die wij hebben gekozen, het inpakken in jute, wordt al decennia lang gebruikt. We hebben de jute heel losjes om de stam gewikkeld, zodat het gaas het zonlicht breekt, maar de wind er nog wel door heen kan waaien. Na onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer een juten jas te strak zit, de bast niet kan afkoelen.
Circulaire karmapunten
Ook de beplanting kan last hebben van hitte en zon. Om die te beschermen laten we tot het najaar het opschot van de wilgentenen staan. Omdat wilgen nogal makkelijk wortelen, hebben sommige vlechtwerken in het natte voorjaar hun kans gegrepen en in de boomspiegels nieuwe wortels gemaakt. Dat is niet helemaal de bedoeling natuurlijk, maar vanwege de voordelen voor boom en onderbeplanting laten we het voorlopig zo. Zeker tijdens extreme hitte zorgt het opschot voor schaduw en verkoeling, waardoor de jonge planten zich beter kunnen ontwikkelen.
In de herfst, als de zon wat in kracht afgenomen is, halen we de loten met een spade weg en leggen we de afgeknipte takken in de gietrand. De laag die daardoor ontstaat, biedt bescherming aan de bodem. Bovendien verdienen we zo weer circulaire karmapunten 😊
Kluit en wortels
Nog een manier om bomen en planten te vertroetelen is door het verbeteren van de bodem, zodat wortels goed kunnen groeien. Een boom die net van de kwekerij komt, heeft een heel compacte kluit waar veel wortels in zitten. Na het planten is het de bedoeling dat die wortels naar buiten gaan groeien, zodat ze zich goed verankeren in de bodem. Om dat proces gesmeerd te laten verlopen, zijn drie dingen nodig: voedingsstoffen, water en lucht. Als een van die elementen ontbreekt, kan een boom zich niet goed ontwikkelen. Bij jonge bomen is dit altijd een uitdaging.
Mulchen doet wonderen
De bomen in de Parkstraat, bijvoorbeeld, staan door de lenteregens in wel erg natte grond. Dat komt omdat de grond pas kort voor de aanplant is aangebracht waardoor er nog te weinig structuur in de bodem zit en het water niet goed kan worden opgenomen. Een gezonde bodemstructuur heeft grote en kleine gaten waardoor de bodem als het ware een spons wordt die water kan opnemen en langzaam weer afgeven. Om de nieuwe grond in de Parkstraat te helpen met het verwerken van regenbuitjes, hebben we mulch aan de boomspiegels toegevoegd. Door die extra laag plantaardig materiaal ontstaat er meer structuur in de bodem, zodat vocht beter kan worden opgenomen. Bonus is dat mulch ook het bodemleven op gang brengt.
Troetelstro
Mulchen is een gemakkelijke en effectieve manier om jonge bomen en planten extra te vertroetelen. In de Parkstraat strooiden we houtsnippers en stro in de boomspiegels om de bodem te voeden, beschermen en verbeteren. De strobalen die we gebruikten, hebben al een heel leven achter de rug, namelijk bij ons hoogsteigen wijkfestival Spijkerrok waar ze dienden als zitbanken onder de pop-up pergola. We hebben het stro niet alleen op de boomspiegels die al in gebruik zijn gelegd, maar ook op die van de toekomstige bomen. In het najaar volgt namelijk de tweede lichting nieuwe groene bewoners.
Het werkt!
Na een paar maanden is het leuk om te merken dat het stro echt verschil maakt. De aarde van de perken waar stro in ligt, is smeuïg als een goed gebakken brownie: de spitvork glijdt er met gemak doorheen. Bij de perken waar het stro verdwenen is – weggewaaid of weggehaald, want niet iedereen is fan van stro voor de deur – is de aarde ontoegankelijk en droog. Laten liggen dus, die goudgele dekentjes, want de bodem wordt er duidelijk blij van! En wij dus ook.