Verslag van de verdiepingsworkshop “Isoleren en ventileren: hoe, wat en waarom?” in De Lommerd
Een goede isolatie en verantwoord ventileren horen bij elkaar
Warmte trekt naar koude en omdat warme lucht meer waterdamp kan bevatten dan koude lucht kan daardoor condens ontstaan op koudere oppervlakken. Daarom is het belangrijk om in huizen isolatie te combineren met een goede en gedoseerde ventilatie. Daarmee kan condens bij te grote temperatuurverschillen zoveel mogelijk worden voorkomen. Dit waren belangrijke boodschappen van Bouwkundig Energetisch Adviseur Erwin Reuterink van het Bureau Asisti tijdens de workshop op 6 oktober j.l in de Lommerd.
De 13 buurtbewoners die meededen aan de workshop kregen hier uitgebreide informatie en uitleg over. Het was een verdieping van de informatie waarop Erwin tijdens de bewonersavond van april vorig jaar al enthousiaste reacties had gekregen. Isoleren is net als een warme jas aantrekken, vertelde hij. Je bespaart er energie mee, beperkt de CO2 uitstoot, het binnenmilieu wordt gezonder, je huis comfortabeler en het scheelt in de portemonnee.
Dit past bij wat de Trias energetica wordt genoemd, bestaande uit energie zo efficiënt en spaarzaam mogelijk gebruiken en zoveel mogelijk duurzame energie.
In het Spijkerkwartier met veel oude huizen en andere verwarming dan vroeger is het daarom belangrijk om de huizen beter in te pakken door isolatie om warmteverlies en daarmee eventuele condensatie zoveel mogelijk te voorkomen. En er daarbij voor zorgen dat er geen koudebruggen tussen binnen en buiten ontstaan, dampremmende folie te gebruiken en naden en overgangen goed af te tapen. Sommige buurtbewoners zijn daar zelf al mee aan de slag gegaan, er zijn tegenwoordig ook veel gespecialiseerde isolatiebedrijven. Voor advies en keuring kunnen huiseigenaren terecht bij het Energieloket Midden Gelderland (EMLG).
Vergeet de kieren niet
Na de isolatie is veel te winnen door op naden- en kierenjacht te gaan en bijvoorbeeld met een warmtescan na te gaan waar warmteverlies in de woning plaatsvindt. Volgens Erwin is het verstandig de vloer niet te vergeten bij isolatie, ook daar kan kou en condens ontstaan. Omdat het Spijkerkwartier gebouwd is op zandgrond speelt dat hier mogelijk minder.
Isolatiemateriaal
Isoleren kan vanaf de buitenkant van het huis, van binnenuit of tussen spouwmuren in. In alle gevallen is het verstandig dat met de juiste isolatiematerialen te doen. Er zijn veel verschillen tussen materialen wat betreft isolatiewaarde, eigenschappen of geschiktheid. In spouw is het bijvoorbeeld verstandiger om polystyreenkorrels te gebruiken en geen steenwol, omdat dit materiaal uitzakt als het nat wordt.
Kort ventileren beter dan lang
Om het binnenklimaat goed te houden vanwege CO2/voldoende zuurstof, stank of vocht is kort ventileren vaak voldoende. Door dit af en toe te doen bereik je meer met dan met permanent bijvoorbeeld de ramen open. Een goede en verantwoorde isolatie in combinatie met gedoseerde ventilatie is het best. Maar een raampje in de kelder kan in de zomer beter dicht, anders krijg je warmte binnen, met condens in koudere ruimtes als gevolg. Dit leidt tot schimmelvorming en houtrot. In de winter kan het raampje juist beter weer open.
Uitgangspunt is een vochtgehalte binnen tussen de 30 en 70%. Vanaf meer dan 80% kunnen schimmels ontstaan.
Ventileren kan door natuurlijke of mechanische toe- en afvoer, of combinatie daarvan. Ook daar kunnen keuzes voor worden gemaakt.
Inregelen cv-installatie
Het is verstandig om de c.v. in dit geheel niet te vergeten en de installatie goed in te regelen. Zo is voor het rondpompen van het warme water een ingestelde temperatuur van 60 ºC efficiënter. Leidingen die door koude ruimtes lopen, koelen het water af dat door de c.v. weer moet worden opgewarmd. Hoe hoger de ingestelde temperatuur, hoe meer de opwarming bij circulatie moet zijn. Een temperatuur die lager is ingesteld, maakt het efficiënter om ’s nachts de temperatuur van de c.v. lager te zetten.
Door Spijkerenergie wordt c.v. tuning aangeboden, waarmee buurtbewoners advies kunnen krijgen voor het beter afstellen van de verwarming, voor een beter binnenklimaat en een lager gasverbruik. Je kunt nog meedoen! Wil je meer weten over dit project, zie: www.spijkerenergie.nl/projecten
Corona
Tot slot: de avond ging over isoleren en ventileren vanwege het energieverbruik en comfort, los van corona. Om hier voldoende rekening mee te kunnen houden vraagt dat soms weer om andere beslissingen, zoals in sommige ruimtes af en toe meer ventileren.