Beste buurtbewoner!
Leuk dat u geïnteresseerd bent in onze column! Wij vertellen u graag wie wij zijn en wat wij doen in uw Spijkerkwartier. Leest u vooral verder dan komt u dit allemaal te weten.
Wie zijn wij?
Wij zijn drie Bedrijfskunde MER (management, economie en recht) studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Als derde-jaars studenten volgen wij dit half jaar een module over verander- en adviesmanagement. Tijdens deze module doen wij een project waarbij we een rapport opleveren waarin beschreven staat hoe een verandering het beste kan worden geïmplementeerd.
Wat voor project?
Wij zijn in samenwerking met Patrick Hoogenbosch en Herman Krabbendam (van VUURWERK communicatie en vormgeving) bezig om meer bewoners uit het Spijkerkwartier te betrekken bij DeBlauweWijkEconomie (DBWE). Ons doel is om te onderzoeken wat Spijkerbuurtbewoners van het DBWE initiatief vinden en hoe wij hen enthousiast kunnen maken over DBWE. Hierdoor zal de naamsbekendheid en ook de betrokkenheid van de inwoners van het spijkerkwartier vergroten. Dit doen wij door in gesprek te gaan met verschillende belanghebbenden die al bekend zijn met DBWE. Daarnaast zijn wij erg benieuwd naar hoe de huidige bewoners de wijk beleven.
Wat is DeBlauweWijkEconomie?
DBWE is een initiatief door buurtbewoners in het spijkerkwartier. Het doel van DBWE is om de welvaart binnen de wijk te vergroten en de verbondenheid met elkaar te versterken. Daarvoor worden verschillende waardes (opnieuw) met elkaar ontdekt. Een voorbeeld is dat mensen meer onderling gaan ruilen i.p.v. spullen huren of kopen. Waarom een ladder huren bij een bouwmarkt als de buurman verder op ook een ladder te leen heeft?
Een ander voorbeeld van een initiatief van DBWE is het Buurt Groen Bedrijf, wellicht dat u hier al iets van heeft gehoord. Dit is een initiatief om zelf, als buurt, het groen in de buurt te onderhouden. Op die manier kunnen werkzoekende buurtbewoners die dit leuk vinden om te doen, doen wat ze leuk vinden en verdwijnt het geld van de bewoners niet naar een bedrijf buiten Arnhem die op dit moment het groen verzorgt. Een voordeel voor de buurt en voor de nu nog werkzoekenden die dan écht kunnen doen wat ze willen.
Hopelijk maakt dit duidelijk wat DBWE is en wilt bereiken. Als u meer wilt weten over wat DBWE is verwijzen wij u naar de droom van de initiatiefnemer.
Waarom dit project en wat spreekt ons hier in aan?
Dit is voor ons alle drie verschillend, net als het voor iedere buurtbewoner verschillend zal zijn. De een heeft behoefte aan meer betrokkenheid met de buurtbewoners, de ander hecht meer waarde aan het economische aspect. Hieronder heeft ieder van ons een stukje geschreven over wat ons zo enthousiast maakt.
Vera: Toen ik over DeBlauweWijkEconomie hoorde was ik direct enthousiast. Waarom? Zelf ben ik woonachtig in een dorp en hier is de verbondenheid erg hoog. Verschillende buren hebben een sleutel van ons huis, ik heb verschillende oppasadresjes in de buurt en in de lokale supermarkt kom ik altijd wel een bekende tegen. Ik begrijp dat dit niet in elke wijk zo is. Toch vind ik dat deze verbondenheid in elke buurt zo zou moeten zijn. Om op het niveau van een wijk deze verbondenheid te verhogen klinkt als een prachtig initiatief. Ook verbaasde het mij dat het aantal werkzoekenden in de wijk zo groot is. De werkzoekenden die dit willen, kunnen ingezet worden om meerwaarde te creëren in de wijk. DeBlauweWijkEconomie biedt de werkzoekenden deze kans. Dit economische aspect binnen DBWE is erg interessant: er wordt op deze manier gezorgd voor een verhoogde welvaart binnen de wijk, voor elke buurtbewoner een voordeel lijkt mij!
Bastiaan: Wat mij enthousiast maakte over DeBlauweWijkEconomie is het idee dat er een“wij gevoel” gecreëerd wordt. Ik kom zelf uit Amsterdam en waar ik opgroeide was er weinig tot geen interactie met de buren, je gaat naar werk en je gaat naar huis. Dit is normaal en de meeste mensen leven hier op deze manier. Niet dat daar iets mis mee is, maar het idee van elkaar samen in de wijk ondersteunen door de bestaande waardes in de wijk zelf te houden trekt mij erg aan. Ik denk dat wanneer er zo'n “eigen economie” in de wijk gecreëerd wordt, alle wijkbewoners hier voordeel van zullen hebben. Waarom de verzorging van het buurtgroen overlaten aan een bedrijf van buiten de stad dat zich totaal niet verbonden voelt met het groen in de wijk?
Wat mij echt intrigeert is het sociale aspect van DBWE. Meer omgang met je buren en mensen om je heen (uit de wijk) lijkt mij een goede zaak. Iedereen mag zijn/haar idee of droom delen, om deze zo vervolgens samen te creëren. Hierdoor zal men zich meer verbonden voelen met wat er gebeurt in de wijk en op deze manier zullen er waardes boven tafel komen die anders niet benut zouden worden.
Vieve: Het moment waarop ik enthousiast ben geworden was wanneer Patrick Hoogenbosch begon te vertellen over DeBlauweWijkEconomie. Ik vond het erg interessant dat er bepaalde waardes in een wijk zijn die eigenlijk allemaal heel snel verdwijnen. Mensen kopen eten bij grote multinationals, zoals waarschijnlijk de meesten van ons doen. Deze geldwaardes verdwijnen dan van een lokale wijk naar een enorme multinational. Zo worden de grote bedrijven alleen maar groter, terwijl het een heel goed idee is om de waardes – op wat voor een manier dan ook – in de wijk te behouden. Waarom kunnen we niet als inwoner van een wijk lokale producten kopen, zo helpen we de ondernemer in onze wijk. Ik had hier eigenlijk nooit over nagedacht maar het is een hele interessante gedachte. Verder vind ik ook het sociale aspect van DeBlauweWijkEconomie erg mooi, iedereen is welkom om een idee of droom uit te werken.
Wij zijn erg benieuwd naar hoe u zou willen dat uw wijk er over vijf jaar uit ziet, daarom gaan wij binnenkort interviews uitvoeren met buurtbewoners. De informatie die wij vervolgens ontvangen zal ons helpen om een zo goed mogelijk advies te geven over hoe DeBlauweWijkEconomie zo veel mogelijk betrokkenheid van de bewoners kan krijgen.
Heeft u nog vragen over ons project? Stuur ons een bericht via mijnspijkerkwartier.nl!
Met vriendelijke groet en graag tot ziens,
Vera, Bastiaan en Vieve