Voor het beheer van boomspiegels en plantvakken in de wijk wil het BuurtGroenBedrijf structureel het mulchen van lokaal (herfst)blad inzetten. Samen blad verzamelen, hakselen en daarna de huisgemaakte bodemverbeteraar verdelen over de buurt, het zorgt voor blije bewoners en een blije bodem. Een betere grond om in te wortelen bestaat niet!
Mulchen? We hebben toch buurtbokashi?
Klopt! Het BuurtGroenBedrijf deed eerder een aantal succesvolle pilots waarbij we bokashi maakten van het herfstblad uit onze buurt. Samen met bewoners verzamelden we robinia-, esdoorn-, iepen-, eiken- en paardenkastanjebladeren, hakselden ze en stopten ze in een tank met kalk, kleimineralen en micro-bacteriën. Na tien weken fermenteren waren de verzamelde bladeren veranderd in een voedzame bodemverbeteraar van en voor eigen bodem: onze eigen buurtbokashi! Het project zorgde voor veel betrokkenheid in de wijk en maakte meteen korte metten met de kastanjemineermot, een vlinder waarvan de larven behoorlijk wat schade veroorzaken aan de paardenkastanjes die onze straten sieren.
Klinkt goed. Niks meer aan doen, toch?
Bokashi doet wonderen voor buurt, bewoner en bodem, maar we denken dat het een goed idee is ook te kijken naar een andere manier om herfstblad lokaal te verwerken. Dat heeft met verschillende dingen te maken. Met stip op nummer een: de bodem. Doordat het tien weken duurt voordat je bokashi kunt gebruiken, is de koudste periode van de winter vaak al voorbij. De bodem heeft baat bij eerdere bescherming. Bovendien speelt mee dat het maken van buurtbokashi veel bewerkingen vergt en is het ook best een uitdaging om bokashi lang in de wijk op te slaan.
Maar we willen onze herfstbladeren wel in de wijk houden natuurlijk! Mulchen is een goed alternatief is voor het lokaal verwerken van blad. Hoe mooi zou het zijn om in de toekomst de hele wijk te kunnen voorzien van huisgemaakte bodemverbeteraar!
Hoe gaat dat dan in zijn werk?
Allereerst door straatacties te organiseren! We harken met z'n allen het gevallen herfstblad op straat - niet op een hoop, maar een beetje verspreid - en vissen er alle zwerfafval uit. Daarna worden de geraapte bladeren door mulchers gehakseld en verzamelen we het resultaat in bigbags. De mulch kan vervolgens uitgestrooid worden in andere straten. Hiervoor wordt een planning gemaakt en/of een bladbank opgestart. De mulch van de bladeren waar de kastanjemineermot van houdt, gaat naar straten waar de bomen er geen last van hebben. En via de bladbank kan de vraag en het aanbod door bewoners zelf geregeld worden.
Dit plan is een proef. Of eigenlijk een doorontwikkeling. Het gaat erom dat we ons herfstblad in onze eigen wijk willen houden waar het kan doen waarvoor het bedoeld is: het verrijken én beschermen van de bodem, de grond onder onze eigen voeten. Een mulchlaag voorkomt bijvoorbeeld erosie bij regen en het te warm worden van de aarde. Bijkomend voordeel is dat we dan geen bladblazers meer nodig hebben. Wie heeft daar nou geen oren naar?
Gaan we dan nooit meer bokashi maken?
Jawel! Bokashi is zeker niet helemaal afgeschreven. Composteren is niet beter dan fermenteren of andersom. Het gaat ons om circulariteit. Iedere manier om afvalstoffen om te toveren tot hoogwaardige grondstoffen is goed en heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is juist leuk om al die verschillende manieren uit te proberen en toe te passen op de plekken waar ze het meest tot hun recht komen. Wormenhotels, zwammendrab, buurtbokashi, mulchen: door te experimenteren, leren we wat het beste werkt voor onze wijk en de buurten daarbinnen.
Wanneer begint de pilot?
Op 11 november gaan we blad rapen in de Prins Hendrikstraat en op 18 november doen we dat in de Kastanjelaan. Help je mee? Een kijkje komen nemen mag natuurlijk ook.
Of, ook leuk, geef je eigen straat op voor een actie! Samen harken, hakselen en mulchen voor de bodem onder je eigen voeten, die van de buren of voor de boomspiegel een straatje verderop. Met koffie, thee en gezelligheid!
Meld je aan bij: of 06 232 80 800 of geef je op voor de nieuwsbrief en kom meer te weten over volgende acties, de bladbank en ander groen buurtnieuws!