Vergroenen is mooi, maar als je er daarna niks meer aan doet, blijft dat natuurlijk niet zo. Het verzorgen van planten, bloemen en bomen is daarom net zo belangrijk als het bedenken en uitvoeren van prachtige plannen. Grassen uittrekken, ongewenste kruiden wieden, volgens Bart van het BuurtGroenBedrijf ontkomt niemand eraan. Zelfs niet als er een dikke mulchlaag op de bodem ligt. “Er komt toch het nodige op. Kweekgras moet altijd, dat kun je niet overslaan. Het begint hier nu eindelijk wat dunner te worden.”
Prachtig gezicht
Hier, dat is de Groen van Prinstererstraat, waar een clubje van zeven bewoners in verschillende perken aan de gang is. Het is de eerste dag van juni en de klaprozen staan te wuiven onder een zomerse hemel. “Wat een prachtig gezicht!” vindt Koen Berfelo. Hij woont in de straat en is aanspreekpunt voor bewoners die willen helpen met het groenbeheer. Ook onderhoudt hij de contacten met de gemeente hierover.
Rondje door de straat
Het vergroeningsproject in de Groen van Prinstererstraat is in februari afgerond en sindsdien wordt er elke drie weken een ochtend gewerkt. “Wij als initiatiefnemers, Han, Dick en ik, zijn er eigenlijk altijd bij,” vertelt Koen. “Het is zo mooi geworden. In plaats van meer straat dan groen, is er nu meer groen dan straat.” Ook Bart is altijd van de partij. “Ik kom iets eerder dan de rest en maak dan eerst een rondje om te kijken hoe het erbij staat.”
Pioniers
Vandaag vallen dus vooral de klaprozen op. “Dat is pioniersonkruid,” weet Bart. “Pioniers zijn de eerste planten die opkomen nadat de grond is omgewoeld.” De knalrode klaprozen mogen blijven staan, maar voor de melde, bijvoet en distel is het deze ochtend einde verhaal. Ook zwaluwtong en vogelwikke gaan eruit. Die groeien te veel over de andere planten heen, waardoor die geen kansen krijgen zich te ontwikkelen.
Afval
Er wordt niet alleen onkruid opgeruimd, maar ook het afval wordt uit de perken geplukt. “Als je erop let, zie je pas hoeveel er ligt,” zegt Koen. Hij vertelt dat er in de Groen van Prinstererstraat twee prullenbakken staan die geleegd worden door bewoners. “Een tijd geleden heeft de gemeente ze weggehaald. Han is erachteraan gegaan en het lukte hem er eentje terug te krijgen. Die moest hij dan wel zelf beheren. Toen ik dat hoorde, heb ik er ook een aangevraagd. Het is jammer dat het door de gemeente niet meer gepromoot wordt om een bak te adopteren. Mensen weten helemaal niet dat dat kan.”
Sociale aspect
Tussen het buffelen door wordt er koffie gedronken. Iedereen neemt zijn of haar eigen kopje mee en er is ook wat lekkers te snaaien. Een leuke bijkomstigheid, naast het tegengaan van hittestress en overlast van water, is het sociale aspect van de vergroening, vindt Koen. “Er is meer contact gekomen in de straat. Aletta bijvoorbeeld, ze woont daar op de hoek, die zie ik anders niet zo vaak.” De ochtenden zijn vrijblijvend en de samenstelling is iedere keer anders, weet Koen te vertellen. “Verplichtingen, het weer, vakantietijd, het speelt allemaal een rol. Maar dat is niet erg. Wie zich aan wil sluiten, doet dat. Het is altijd goed.”