MijnSpijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

Kerstboomverbranding van deze tijd?

  • 1547 weergaven
  • 35 reacties


De kerstboomverbranding binnen het Spijkerkwartier heeft een lange traditie. Van een feestelijke bijeenkomst waarbij buurtbewoners elkaar nieuwjaar kunnen wensen, tot een leuke actie voor kinderen waarbij de oude kerstbomen worden verzameld en met een spannend vuur worden opgebrand. 

Met alle discussies over stikstof, fijnstof en luchtvervuiling is de vraag of een kerstboomverbranding, als feestelijke bijeenkomst, van deze tijd is.

Van deze tijd stelt periodiek vragen aan de wijkbewoners hoe ze tegen een actueel onderwerp aankijken. De kerstboomverbranding is de eerste vraag. Heeft uzelf suggesties over iets waarvan u de mening wilt weten van uw wijkbewoners, dan kunt u uw suggestie indienen bij .

Vindt u de kerstboomverbranding van deze tijd?
39 stemmen Verlopen
Deel dit bericht!

Reacties

Peter van Stralen
15 november 2019

👇 nee

Ik heb me al jarenlang verzet tegen kerstboomverbrandingen in onze wijk. Ze zijn al lang niet meer te verantwoorden binnen de context van stikstofproblematiek, CO2 uitstoot, en overlast voor mensen met ademhalingsmoeilijkheden
Daarom: Geef een goed voorbeeld en zet er eindelijk eens een punt achter.

Jelle Horjus
15 november 2019

👇 nee

Ook ik vind het ieder jaar weer spannend en gemoedelijk met buurtgenoten. Zo heb ik zelfs met mijn zoontje nog menig kerstboompje versleept, alhoewel ik volgens de regels natuurlijk niet mocht meehelpen (maar ja, hij was zo klein, en die bomen zo groot...). Toch stel ik voor deze traditie vanwege milieuredenen en gezondheidsredenen (denk eens aan de gevoelige luchtwegen van uw medewijkbewoners!) door een andere. Zou het niet geweldig zijn om een lichtjestocht te houden door het Spijkerkwartier, eindigend bij Thialf. Of - als dat niet kan - ergens een grote kerstboom neerzetten en dan op kerstavond met z'n allen een uurtje 'zingen bij de boom' (doen ze in andere wijken ook). Een kerstboomverbranding past gewoon niet bij onze progressieve en milieubewuste wijkmentaliteit. Het is zo NIET 'des Spijkerkwartiers'. Verloochen uw Spijkeridentiteit niet! Deze uil van Minerva is ook neergedaald! Stop de kerstboomverbranding! Stop het nu!

Jelle Horjus
15 november 2019

👇 nee

In alle opwinding vergat ik nog 'nee' te stemmen. Bij deze dan, haha!

Annemieke Kleijn
15 november 2019

👇 nee

Tuurlijk is de kerstboomverbranding spannend en gezellig, maar het kan echt niet meer. Te slecht voor het milieu en adembenemend voor mensen met ademhalingsproblemen.

Egbert Bouwhuis
15 november 2019

👇 nee

Veel te mooi natuurlijk materiaal! Beter iets moois mee maken via (elektrische) versnippering op zonne-energie, en er dan kommen van persen. Ja, ook met zonne-energie. Blokken in vorm persen van een kom, met toevoeging van natuurlijke lijm voor de vormvastheid. Kommen eventueel impregneren met natuurlijke anti-schimmel, desnoods afwerken met dunne klei. Dan gebruiken voor plantenpotten. Elk jaar opnieuw deze kommen (van vorige jaar) beschikbaar stellen aan gezellige nieuwjaarsbijeenkomst op Thialf. Desnoods spijkerkommen van maken en verkopen via de broedplaats wijkeconomie. Investering in machines verdient zich duurzaam terug in vermeden CO2 en verkoop-prijs. Bij interesse graag contact voor een vervolg.

Monique Fisscher
16 november 2019

👇 nee

Vorig jaar regende het pijpenstelen tijdens de kerstboomverbranding en dat was het einde van de vuurzee, voorgoed waarschijnlijk. Wel jammer, maar helaas hoogste tijd voor een nieuw plan. Versnipperen en uitstrooien?

Thijs Hellegers
16 november 2019

👇 nee

De kerstboomverbranding zorgt voor veel milieuvervuiling. Dat past echt niet meer in een tijd waarin het klimaat zwaar onder druk staat. Een goed alternatief is alle bomen door de houtversnipperaar halen en het restant composteren. Een schone en milieuvriendelijke oplossing.

Hanneke de Jong
16 november 2019

👇 nee

Hoe mooi het er ook uit ziet, laten we alle mensen en natuurlijk vooral kinderen aanmoedigen dat er geen bomen gekapt worden voor dit feest, en dat geen onnodige verbrandingen de lucht vervuilen. Dit kan echt niet meer, later begint nu! o.a. door het voorbeeld dat we onze kinderen geven. Leuk om mee te denken over een nieuwe traditie hiervoor!

Tineke Lely
16 november 2019

👆 ja

Het alternatief is de verbrandingsoven met vrijwel hetzelfde effect aan vervuiling. Kerstbomen composteren gaat denk ik niet.

Anneke van de Vijfeijke
16 november 2019

👇 nee

Nee, helaas niet moet ik zeggen. ik vond het altijd heel gezellig, maar...… alle argumenten tegen zijn gewoon reëel. wel belangrijk om een mooi alternatief te bedenken om met jong en oud gezamenlijk het nieuwe jaar in te luiden !!

Judith Hopster
16 november 2019

👇 nee

Er is überhaupt geen goede reden te verzinnen om bomen die twee tot drie weken zijn gebruikt te verbranden. Als je dan perse een echte boom wilt, neem dat eentje met kluit en zet m na gebruik ajb weer terug in de natuur.

Bram Boeckhout
16 november 2019

👇 nee

Kerstboomverbranding is niet meer van deze tijd. Het veroorzaakt veel fijn stof, stikstofoxiden en koolwaterstof verontreiniging in de buitenlucht. Aan de rand van een woonwijk, slecht voor de gezondheid, zeker voor mensen met ademhalingsproblemen. Zoek samen naar alternatieven voor de kerstbomen. En chocolademelk en oliebollen smaken ook lekker zonder vuur.

Rudolf Beijerman
16 november 2019

👇 nee

zowel de fijnstof, het CO2 en het afvalverbranden kan niet meer alleen voor plezier worden gehandhaafd, vind ik. Wel is het traditionele ontmoeten rond nieuwjaar voor mij belangrijk. Dus ik wil graag meewerken aan een alternatieve nieuwjaars bijeenkomst voor onze wijk.

Astrid Stokman
18 november 2019

👇 nee

De gevolgen voor de luchtkwaliteit zijn ernstig. Het moet mogelijk zijn om een net zo gezellige bijeenkomst te organiseren die minder vervuilend is. Bijvoorbeeld met veel vuurkorven (ook vervuilend, maar misschien 10% van wat het nu is) en vooral de erwtensoep, chocolademelk, oliebollen, sfeervolle muziek.
Daarnaast moet er een oplossing komen voor de kerstbomen: als je ze niet naar Thialf kunt slepen, worden ze dan opgehaald? Anders enorme troep in de wijk.

Monique Fisscher
18 november 2019

👇 nee

Kerstboom met kluit, en terugzetten in de natuur is volgens mij goed mogelijk. Ik stel voor dat er een kerstbomenveldje komt @Thialf

Maggie Ruitenberg
18 november 2019

👇 nee

Zowel ivm alle voornoemde redenen als eigenbelang. Ik kan dan ook weer eens naar nieuwjaarsreceptie zonder dagen last van verstopte neus door de rook

Edwin Königel
18 november 2019

👇 nee

Het was een leuke spannende traditie, maar voortschrijdend inzicht vraagt echt om een nieuw plan!

Joep Mannaerts
18 november 2019

👆 ja

Kom op jongens, af en toe wat lol maken en quasi stoute dingen doen, dat is de jus op de aardappelen en het zout in de pap!

Egbert Bouwhuis
18 november 2019

👇 nee

In dit kader wijs ik op een nieuwe 'traditie' in de wijk:
"de winterzonnewende-optocht", op 21 december aanstaande, start om 17u, als een ode aan de zon en vanaf die dag: de ommekeer van het korten der dagen.
Met details te vinden alhier in deze site, in de agenda op de URL:

mijnspijkerkwartier.nl/agenda/61387/2019...

waarin quasi stout een make-over wordt beoefend van de oeroude tradities (zoals bijvoorbeeld de 13 daagse Jüle periode in Scandinavië) en de huidige kerst-tijd met de terugkomst van het licht en de geboorte van het kerstkind, tot en met Driekoningen (waar met zekerheid het lengen der dagen werd vastgesteld).

En dan is het gezellig aan het einde van de tocht mèt vuurkorven, chocomelk, speculaas en mandarijnen. De start is op het welbekende Sterrenkringplein en de tocht eindigt op Thialf. En, het gaat - weer of geen weer - altijd door. Jaar in jaar uit. Deze optocht is voor iedereen, zelfs voor niet-christenen.

De tocht sluit aan bij de kerstgedachte. Bij Sjalom en Salam en vrede op aarde, met een ode aan de zon. Bij het samen buiten zijn voor dit.

Bram Melse
19 november 2019

👆 ja

Ik vind het een prachtig gebeuren. En aangezien ik veel en veel meer loop en fiets en trein dan dat ik van de auto gebruik maak heb ik persoonlijk een stukje fijnstofruimte gecre"eerd voor deze leuke traditie. Verder vind ik het een stukje van de opvoeding om het geweld van vuur te laten ervaren door onze kinderen.

Joost Bos
19 november 2019

👆 ja

Stel nou…we gaan met z’n allen wat minder autorijden…wat minder vliegen….wat minder open haard/bbq….wat minder vuurwerk (ook wel fijn voor alle buurtdieren) ….gewoon ter compensatie, dan maken we op Thialf een wat kleiner vuur. (is al afgesproken) En dan houden we toch nog het kinderfeestje, want daar is het van oudsher om begonnen.

Linda B.
20 november 2019

👇 nee

Kan inderdaad echt niet meer.
Ik zie wel wat in het terugplanten van de bomen met kluit, b.v op de Thialf of in een Tiny Forest (zie rubriek "Elkaar helpen"), desnoods zo dat je je eigen boom het jaar erop weer kunt uitgraven. En met dode bomen valt natuurlijk ook van alles te verzinnen.

Leo Vleeshouwers
26 november 2019

👇 nee

In houtrook zitten te veel schadelijke stoffen, waarvan iedereen last heeft maar mensen met ademhalingsproblemen het meest.
In de wijk is er creativiteit genoeg om een andere Nieuwjaarstraditie in het leven te roepen.

Erik Vos
29 november 2019

👆 ja

Ik ben vegetariër geworden voor een beter milieu, ben drastisch minder gaan vliegen, doe bijna alles met het openbaar vervoer. Dit jaarlijkse feestje stoot minder fijnstof uit dan de pas geopende biocentrale op het IPKW. Om over CO2 uitstoot maar te zwijgen. Vergelijk die eens met het afsteken van vuurwerk?
Enfin, allemaal appels met peren vergelijken. Het is correcter om te zeggen: weg er mee. Maar ik vind het een guilty pleasure. Maak het misschien wat kleiner, ik hoef het ook niet meer te openen (😉) maar laten we het wel een warm feestje houden.

Judith Hendriks
1 december 2019

👆 ja

Laten we dit mooie kinder en buurtfeest een mooie jaarlijkse traditie houden met kerstboomverbranding. Als je alleen al kijkt naar die verrukte gezichtjes van al die kinderen als ze de brandweer zien komen. Dat is goud waard. Ook zorgt het voor meer verbinding van alle wijkbewoners in deze tijd en dat lijkt me sociaal gezien heel belangrijk omdat er toch veel vanuit individueel perspectief wordt gedacht en gehandeld. Tegelijkertijd snap ik dat we met elkaar moeten nadenken over de CO2 uitstoot en rekening moeten houden met onze mede wijkbewoners met longproblemen en over onze jeugd. Ik ben van mening dat nadenken over minder vuurwerk afsteken meer vruchten zal afwerpen betreffende de CO2 discussie en dat we met elkaar moeten nadenken over hoe we meer groen kunnen creëren in deze prachtige wijk.

Hannah Van der Oest
1 december 2019

👇 nee

Milieuvervuiling

Hannah Van der Oest
1 december 2019

👇 nee

Zeker wel een feestelijke bijeenkomst op Thialf om elkaar een gezond en liefdevol nieuw jaar te wensen.

Wakil Sedighi
1 december 2019

👇 nee

Verbranding van hout is overbodig gezien de nadelen voor het milieu (CO2, houtverspilling etc.). Beter kan er voor een tweede leven voor de kerstbomen gekozen worden.

Alwin Nieuwenstein
1 december 2019

👆 ja

Ja, ik vind de kerstboomverbranding van deze tijd, mits het enigszins gematigd is en niet zoals twee jaar geleden (waar het vuur te zien was van ver). Ik mis compleet de nuance in het debat. En de feiten.

Feit is:
- er liggen jaarlijks tientallen bomen op straat, gewacht om opgehaald te worden door de afvaldienst.
- er zijn tientallen kinderen uit het Broek en Spijkerkwartier actief om deze te brengen naar Thialf, met veel plezier, waarvoor ze een lootje krijgen om mee te doen aan de verloting, die voor iedereen is.
- twee jaar geleden zijn er uit de hele regio bomen gehaald, waardoor er een duizenden bomen in de brand zijn gestoken. Met elkaar was de conclusie: dit is veel te groot.


Nuance:
- voor en door de buurt zou wat mij betreft prima passen: een bescheiden aantal bomen, uit de buurt opgehaald, door kinderen. En het zijn bomen die er al liggen! Sommige zelfs weken.
- de verbranding weegt wat mij betreft niet op tegen de verbinding, activiteit van kinderen, en het voorkomen dat de wijk bezaaid ligt met bomen.
Kortom, ik hoop dat het blijft. En als we op termijn geen kerstbomen meer kopen, dan is deze discussie ook niet meer nodig op termijn.

Mieke van der Wal
4 december 2019

👆 ja

Veel is discutabel in deze tijd. Het genieten van een open haard vuurtje, bbq met de buren, vliegen continentaal en naar verre onbekende oorden, het eten van vlees, auto rijden etc etc. Verander de wereld begin bij jezelf...... Maar laat ons spijkervuurtje ook dit jaar weer gezellig branden.

Paulien Vos
6 december 2019

👆 ja

De vraagstelling en inleiding zijn erg suggestief! Ik ben voor peilingen, maar op deze manier is dit absoluut geen representatieve uitslag. “Van deze tijd zijn” maakt het een nutteloze peiling. Niemand wil niet van deze tijd zijn.
Jammer,
Tot ziens bij de gezellige, nostalgische nieuwjaarsbijeenkomst voor jong en oud! De kerstboomverbranding😉

Eunice Pleumeekers
8 december 2019

👇 nee

Koop een kerstboom met kluit die na de Kerst weer geplant kan worden. Verbranden is dan niet meer aan de orde. Sowieso vind ik het ook onveilig.

Monique Fisscher
8 december 2019

👇 nee

Ik vind de kerstboomverbranding inmiddels ook wel een beetje over de top geraakt, met die brandweer er bij, en dat je zelf je boompje niet meer op het vuur mag gooien, tijd voor een nieuw idee, in 2020

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.