Beste buurtgenoten,
We kennen langzamerhand de kreet “Van het gas af”.
Als alternatief je huis met infrarood(IR) panelen verwarmen, daar heb je vast ook wel eens van gehoord. Hoe zoiets in de praktijk werkt en of het bevalt, daar weten we vaak het fijne niet van.
Spijkerenergie zet zich in voor duurzame energie in onze wijk het Spijkerkwartier. Ze organiseerden een informatieavond over Infrarood verwarmen. In het kort: er werd daar verteld dat IR-warmte een aangename warmte is. Het voelt als de warmte van de zon. Net als de zon verwarmt het niet de lucht, maar de objecten die bestraald worden. Met bv. een IR-paneel aan het plafond kun je het plaatselijk heel aangenaam maken, terwijl de rest van de ruimte en het huis niet onnodig warm gestookt hoeft te worden. Mede door deze avond werd ik enthousiaster. Toen Spijkerenergie buurtgenoten aanbood er in de praktijk kennis mee te maken, heb ik me aangemeld.
Ik woon niet in de gemiddelde Spijkerkwartierwoning, maar in een wooncomplex gebouwd halverwege de jaren ’80. Best goed geïsoleerd: bij zomerse temperaturen blijft het heel lang koel in huis en omgekeerd koelt mijn huis langzaam af.
En toch had ik het, misschien vanwege mijn spierproblemen, regelmatig net niet comfortabel warm in mijn woonkamer. Was daarom al een tijd geïnteresseerd in het bijverwarmen via infrarood(zonne)stralen. Van actie ondernemen kwam het niet direct. Het aanbod van Spijkerenergie om ervaring op te doen met het IR-verwarmen, kwam dus als geroepen.
Eerst heb ik met een los klein paneel(60x60cm.) van ‘ThermIQ’ op verschillende posities geëxperimenteerd. Met deze ervaringen was ik klaar voor de volgende stap. Inmiddels hangt er een groter paneel(60x120cm.) van ‘Sunpower’ aan het plafond boven mijn zithoek. Te bedienen met een draadloze thermostaat. Ze kunnen aan de wand worden gemonteerd, maar aanstralen vanaf het plafond wordt gezien als het meest effectief. Het witte paneel aan het plafond misstaat niet. Aansluiten was in mijn geval niet meer dan spanning vanaf een aanwezig lichtpunt halen met de draadloze ontvanger ertussen.
Om mijn ervaringen en conclusies te delen is het te vroeg, maar je gaat er vast meer over horen! Ik hoop met name in het voor en najaar de cv vaker uit te kunnen laten door op kille momenten alleen gebruik te maken van het IR-paneel. Ook heb ik nog geen goed beeld van hoe de energiekosten zich verhouden. Als het goed is ga ik gas besparen maar daar tegenover zal mijn elektriciteitsverbruik stijgen. Als dit paneel verwarmt dan is het stroomverbruik een slordige 750 Watt! Deels wordt dat hier groen opgewekt middels zonnepanelen.
Nu al meer over weten? U kunt me bereiken via; 06 2532 2632. Wilt u de IR-warmte aan den lijve ervaren? Loop het DAZO-125 pand naast De Lommerd eens binnen. Ook daar is door Spijkerenergie een paneel geplaats om er ervaring mee op te doen.
Vr. groet Fred.