DE ARNHEMSCHE PASSEMENT- EN BANDFABRIEK
Op zaterdag 1 oktober was het pand aan de Boulevard Heuvelink waarin Garage Zijm jaren gevestigd is geweest, in het kader van de ‘open huizen route', geopend voor geinteresseerden. Veel omwonenden namen de gelegenheid om het pand eens van binnen te komen bekijken (na maanden bouwgeluiden).
In opdracht van de gemeente Arnhem is door het Monumenten Advies Bureau Nijmegen onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het pand. Hiervan is in juni 2016 verslag gedaan. Het pand wordt aan de buitenzijde gerestaureerd en zoveel mogelijk terug gebracht naar de oorspronkelijke staat.
Onder de gevelborden van garage Zijm kwam de geschilderde naam van autobedrijf Burgers tevoorschijn waaronder vervolgens weer-in oranje groene- tegels de naam Arnhemsche Passementfabriek te voorschijn kwam. In Portugal zijn nieuwe tegels gebakken om de oorspronkelijke tegels en naam aan de gevel weer in oude glorie te herstellen.
De panden staan inmiddels te koop en worden casco aangeboden. Veel van de oorspronkelijke authentieke details zoals paneeldeuren, trapleuningen, schuifdeuren, ornamentenplafonds zijn (beschadigd) bewaard gebleven. De kopers moeten zelf de panden aan de binnenzijde renoveren en bewoonbaar maken.
Stukje geschiedenis ( bron Moumenten AdviesBureau Nijmegen i.o.v gemeente Arnhem)
In 1862 wordt er door de heer A. van der Pot een firma opgericht die zich richtte op de fabricage van passement- en bandwerken. In een klein pandje aan de Wielakkerstraat te Arnhem begon hij met enkele handgeweeftouwen met het vervaardigen van passementen voor bijvoorbeeld kostuums van hoogwaardigheidsbekleders. Het ging om decoratief borduurwerk of kantkloswerk in de vorm van belegsels, borduursels, tressen of garnering. Deze werden behalve voor op kleding, ook gemaakt ter decoratie van lampenkappen, kleden of gordijnen, zogenaamde ‘meubelpassementerieën’. Na de locatie aan de Wielakkerstraat werd een pand aan de Weverstraat betrokken. Maar ook deze locatie bleek al snel ongeschikt. Vanwege de toenemende industrialisatie en mechanisatie van het productieproces ontstond bovendien de behoefte aan een grotere en meer geschikte locatie.
Advertentie uit het boek van A. Markus, Arnhem omstreeks het midden der vorige eeuw met geschiedkundige aanteekeningen, Arnhem 1907
NIEUWE FABRIEK AAN BOULEVARD HEUVELINK
Omdat de zaken eind negentiende eeuw erg goed gingen, verplaatste J.W. van der Pot (zoon van de oprichter) de Arnhemsche Passement- en Bandfabriek in 1894 naar een nieuwe locatie aan de Boulevard Heuvelink.
Foto uit tijdschrift het leven 1908 Buitenkant omstreeks 1900 ( GA)
Binnenkant fabriek
fabrieksarbeiders
Boulevard plan
De boulevard vormt een onderdeel van het zogenaamde “Boulevardplan”, dat in 1877 door de architect H.J. Heuvelink (1833-1901) werd gepresenteerd als uitbreiding van het Spijkerkwartier dat in de decennia ervoor tot ontwikkeling was gekomen. Eind jaren zeventig werd het plan aangepast nadat het landgoed het Gelders Spijker kon worden aangekocht en verkaveld. Omstreeks 1880-1881 waren de nieuwe straten uit het plan van Heuvelink gereed en werd door Heuvelinks Exploitatiemaatschappij begonnen met de verharding en het beplanten van de Boulevard. In deze periode verrezen ook de eerste villa’s, maar al gauw stagneerde de aanleg, mede als gevolg van de suikercrisis. Rond 1890 was van de Boulevard Heuvelink voornamelijk het westelijke deel bebouwd. Aan het einde van de jaren negentig raakten uiteindelijk de laatste kavels in het oostelijke gedeelte, gelegen tussen de Prins Hendrikstraat en de Emmastraat en aan de Parkstraat bebouwd. Het onderhavige gebouw behoort tot deze tweede hoofdbouwfase van de nieuwe aanleg. Hier werd aan de zuidzijde van de boulevard een geheel nieuwe gebouw opgetrokken met twee bovenwoningen op de verdiepingen.
Oorspronkelijke indeling van de woonhuizen.
Hieronder volgen een aantal foto's uit het onderzoek en een aantal foto's die gemaakt zijn op 1 oktober jl.
Er wordt nog een balkon aan de achterkant gemaakt en de oude ramen in stalen kozijnen worden hersteld.
zolder
trap(TH)
plafond (TH) De herstelde 8 bogen (TH)
Uitzicht over de wijk (TH) Trappenhuis (TH)
(TH) (TH)
origineel balkon balustrade staat binnen (TH).
Bovenste deel van de foto's en het historische deel van de tekst komen uit het verslag" juni 2016 onderzoek Monumenten Advies Bureau Nijmegen i.o.v Gemeente Arnhem"). Foto's TH zijn gemaakt door Trudi Hendriks tijdens de open dag op 1 oktober jl.
Met dank aan Makelaar Willemsen.