Stel je eens voor dat het is 2018. Sinds drie jaar is in het Spijkerkwartier van uit het project DeBlauweWijkEconomie het BuurtGroenBedrijf als lokale hovenier opgestart. Een aantal voorheen werkzoekende buurtbewoners met een passie voor groen en welzijn zijn dit bedrijf in 2015 gestart. Sinds Spijkergroen het beheer van het groen en het schoonhouden van de wijk uitvoert is de wijk er anders uit gaan zien. Naast schonere straten, beter onderhouden bomen, struiken en gras in de openbare ruimtes is er op meerdere plaatsen ook nieuw groen aangeplant. Zo zijn er nu op meerdere plekken in samenwerking met de buurt verticale tuinen, fruitbomen en kleinere stadstuinen waar kruiden en groenten gekweekt wordt geplaatst.
Toen in samenwerking met het Groenhorst college en Van Hall Larenstein is er een totaal groenplan voor de wijk opgesteld werd was het als snel duidelijk dat een integrale aanpak van groen, water, inrichting, onderhoud en schoonhouden van de openbare ruimte de enige juiste weg is. Het belang van groen in de stad is jarenlang onderschat. Groen levert op veel meer vlakken voordelen op dan alleen de aankleding van de buurt. Eén gezonde boom levert naar schatting de verkoelende werking van tien airco's. Groen helpt het tegengaan van klimaatverandering en wateroverlast en het verbeteren van de luchtkwaliteit en woon- en vestigingsklimaat in het Spijkerkwartier. Het groenplan om biodiversiteit slim te benutten bleek daarom niet alleen een sympathiek project, het bleek ook een goede investering. Het maatschappelijk rendement van iedere geïnvesteerde euro blijkt namelijk heel hoog zijn.
Met het groenplan als uitgangspunt en in overleg met de direct omwonende voert het BuurtGroenBedrijf een gefaseerde vervanging van de slechte bomen uit. De nieuwe aanplant komt uit de boomkwekerij die op enkele plekken in de wijk is aangelegd. Naast het openbaar groen en door de goede naam die het BuurtGroenBedrijf inmiddels heeft komt steeds vaker het verzoek van buurtbewoners om ook het particulier groen te onderhouden. Dit vormt een mooie aanvullende inkomsten bron voor het BuurtGroenBedrijf. Maar ook de sponsorreclame op prullenbakken door de locale bedrijven blijkt een leuke bijdrage op het verdienmodel van het BuurtGroenBedrijf.
Het BuurtGroenBedrijf werkt met enkele fulltime krachten en biedt daarnaast opleidingsplaatsen voor jeugd die het vak van hovenier willen leren en dagbestedingplaatsen voor mensen met een handicap waardoor zij zinvol bezig kunnen zijn en zich weer gewaardeerd voelen. Op woensdagmiddag gaat een van de buurtconciërges met een groep kinderen de buurt in. Tijdens het opruimen van zwerfvuil krijgen de kids spannende verhalen te horen over alle dieren en planten in de buurt. Het zwerfvuil in de wijk is overigens door verschillende redenen enorm afgenomen. Naast dat er meer prullenbakken geplaatst zijn spreken de buurtbewoners elkaar en bezoekers aan als er vuil op straat gegooid wordt. Door de trost die er is op de eigen buurt en de samenwerking met de bekende buurtconciërges is er meer respect en wordt de straat niet meer achteloos vervuild. En hoe fijn is het als je goedendag gezegd wordt of een praatje maakt met de buurtconciërge en ondertussen jouw stoepje ook even mee geveegd wordt?
Organisaties die vroeger huisvuil en groenvoorziening deden ondersteunen nu met kennis en kunde, met als gevolg leefbaarheid omhoog, zelfredzaamheid omhoog, onderhoudskosten omlaag. Langzaam maar zeker is actieve samenwerking met scholen in het groen en welzijn ontstaan en zorgorganisaties Jona huis, STIP die mensen vanuit dagbestedingsperspectief leveren. Waardoor ook de zorglasten dalen. De gemeente heeft van begin af aan het BuurtGroenBedrijf gefaciliteerd omdat deze aanpak optimaal invulling geeft aan de ambitie van de gemeente Arnhem om wijken zelfredzamer te maken. Met als bijvangst, 3 D bezuinigingen, met belangrijke waarden dat mensen participeren en werken, en vanuit de gemeente met preventie, en zelfredzaamheid en duurzaamheid als belangrijke uitgangspunten.
Opmerkingen, aanvullingen, tips en aanmoedigingen graag in via onderstaande reactiebox.
Ik hoor graag van jullie.