Het plan



Het plan is om de beide klokken weer aan de gang te brengen. 

Over de situatie nu
Het binnenwerk is defect, een motor is verdwenen. Rijksmonumenten heeft een tweetal ondernemers aan ons heeft doorgegeven, één maakte een offerte, om twee nieuwe uurwerken te installeren. De prijs is redelijk wanneer beschouwd wordt dat de klokken weer tientallen jaren mee kunnen. Zeg minstens 10 jaar.
We vroegen en kregen offerte en rekenden even uit met de kosten uitgesmeerd over 10 jaar:
de prijs voor de renovatie is per uur 14 cent inclusief BTW voor de beide klokken en de restauratie (incl een hoogwerker want er moet een nieuwe as in beide wijzerplaten).


We kunnen nog verder gaan rekenen hoeveel dat is per wijkbewoner, maar dat voegt niks toe. En de klok gaat véél langer mee dan 10 jaar, want de klok wordt stof- en waterdicht gemonteerd.

Over de situatie kort na 1912
De school is gebouwd in 1912, een prachtig initiatief destijds!
Een foto van die periode, meer hierover staat straks op de historie-website van de wijk.
Afbeelding 1: De Openbare School voor Lager Onderwijs 5, later De Spijkerschool, gefotografeerd in 1920. De school staat op de hoek Spijkerstraat en Boekhorstenstraat, en werd in 1912 gebouwd. Op het moment van deze foto heette de school overigens nog “School XIX, Openbare Lagere School met MULO”. In 1924 verhuisde deze school naar elders en heette de school vanaf dat moment School V (5). Het gebouw bestaat nog steeds.

De uurwerken
De huidige staat van de uurwerken aan de binnenzijde is in beeld gebracht:
Afbeelding 2: Klok nummer 1, de klok aan de zuidzijde van de klokkentoren (Spijkerstraat). De motor is verdwenen. Het mechanisme is ouderwets (geen zomer en wintertijd etc).

Afbeelding 3: Klok nummer 2, de klok aan de westzijde van de klokkentoren. Hier zit dan mogelijk nog een klokmotor, maar de klok is technisch niet meer in orde en 'niet meer bij de tijd'.

Het plan is om beide uurwerken te vervangen door een moderne en technisch robuuste slimme uurwerken, met 'atoomklok' en automatische zomer en wintertijd.


Over de aanbieding
deze is als volgt:

  1. Het demonteren van de wijzers m.b.v. een hoogwerker.

  2. Het leveren van 2 nieuwe motorwijzerwerken met rvs assen. Het motorwijzerwerk is uitgevoerd met een geluidarme motor, gesloten microschakelaar, tandwielen, assen en uitgaande roestvast stalen uurassen- en minuutassen, dit alles ingebouwd in stofvrij/drupwaterdichte roestvast stalen behuizingen met roestvast stalen mantel-beschermbuizen, inclusief bevestigingsmaterialen.

  3. Het aanpassen van de 4 wijzers aan de nieuwe motorwijzerwerken.

  4. De toepassing van elektronisch/kwartsgestuurde moederklok, type Tempus, met aparte antenneontvanger voor het 100% nauwkeurig op tijd lopen (door decodering van de radiosignalen DCF-77) en volautomatische zomertijd- en wintertijdoverzettingen, een overspanningsbeveiliging met een lasdoos en benodigde bevestigingsmaterialen (dit alles gemonteerd op een houten montagebord).

  5. De montage m.b.v. een hoogwerker van de motorwijzerwerken en de wijzers.


Over de financiering
Voor dit plan is een fors bedrag nodig. De kosten voor de klokkenleverancier en de kosten voor de hoogwerker en zonodig voor de elektrische installatie, want die is slecht, zie de foto's boven.

Het bedrag is nog onduidelijk wegens de bijkomende kosten, maar inclusief btw plus de hoogwerker en het klaarmaken van de elektrische installatie ramen we de kosten op 12duizend euro. Hoe dit gefinancierd moet worden is een uitdaging, maar het idee bestaat om dit deels via een crowdfundings-actie te doen. Daarnaast zullen we een bedrag vragen aan de gemeente en mogelijk is er subsidie beschikbaar (het is ten slotte een rijksmonument).
N.B. Er is een apart tab-blad voor de financiering.

Tot slot nog enkele foto's van de elektrische installatie

Afbeelding 4: De stoppenkast van de beide uurwerken, met de kabel van de voeding die van beneden uit een grotere groepenkast komt.

Afbeelding 5: overzicht van de groepenkast op de klokkenzolder, met de kabel door de muur naar buiten.


Afbeelding 6: de kabel door de muur tussen de groepenkast in de klokkentoren en een (mogelijk) grotere groepenkast beneden.


Afbeelding 7: Het verloop van de kabel langs de muur naar beneden, naar vermoedelijk een grotere groepenkast (onbekend).