MijnSpijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

Zonnepanelen in Spijkerkwartier; pilot draaien in cowboy-markt

Op zo’n 30 huizen in het Spijkerkwartier liggen ze al: zonnepanelen. Inmiddels zitten meer buurtbewoners eraan te denken om de energie van de zon te benutten. Alleen, het lijkt allemaal nogal een gedoetje voor ze er liggen. Het aantal vragen dat bij jezelf naar boven komt als je denkt aan zonnepanelen is bijna eindeloos: Is het dak sterk genoeg, hoeveel panelen kunnen erop, hoe moeten die dan liggen, mag het wel, hoe gaat het met de bekabeling door mijn huis, wat kost dat eigenlijk? Daar komt nog bij: onze wijk is als geheel een beschermd stadsgezicht. Dat leidt tot strengere welstandseisen. Op 20 augustus is besloten om als groep buurtgenoten met al deze vragen gestructureerd aan de slag te gaan. Daarmee gaan we stap voor stap op weg naar plaatsing van panelen op 4 pilothuizen. Volg onze vorderingen en hopelijk maken we de weg vrij voor veel meer zonne-energie in onze wijk.  

Her en der werden de afgelopen maanden al wat pogingen ondernomen om offertes aan te vragen of om te kijken wat een omgevingsvergunning zou kosten. Het zijn twee acties die nogal afschrikwekkend werken. Lang niet iedere leverancier ziet het zitten om voor ‘slechts’ een paar zonnepanelen langs te komen voor advies of de check van de dakconstructie, zo bleek. Ook de verplichte omgevingsvergunning, van ruim 600 euro, gaf nog geen heel stimulerend en positief gevoel. Bovendien werd er in de aanvraag voor een omgevingsvergunning gerept over het belang van technische tekeningen. Wat gelijk weer een nieuwe vraag opriep: Waar moet een technische tekening aan voldoen en wie kan die maken?

Al met al genoeg vragen én genoeg interesse om met een groepje zonnige buurtbewoners bij elkaar te komen. De eerste bijeenkomst vond op 4 juni plaats en onder aanvoering van Patrick Hoogenbosch zijn we ook 20 augustus bijeen geweest. Zo zaten we die avond aan een lange tafel in de DAZO, met 10 wijkbewoners, Bern en Pieter van de gemeenten en Mark, een Arnhemmer die bekend is met de inkoop van zonnepanelen.  

Bijzondere buurt
We zijn niet zomaar een wijk en zeker geen nieuwbouwwijk. Veruit de meeste woningen in het Spijkerkwartier zijn oud, vaak uit het einde van de 19e eeuw. Dit betekent dat je toch wel je twijfels kunt hebben over de draagkracht van het dak. Een los paneel is op zich niet zo zwaar, een kilootje of 5 á 6. Hangen ze over de dakpannen dan is er vaak geen probleem. Maar zet je ze op een plat dak, dan moet er een constructie komen om ze vast te maken (en te houden, wat een veilig gevoel geeft bij buien, windstoten, herfststorm …). Echter, dan zit je alweer snel op 25 kilo per paneel. Als je er dan 10 stuks op je dak zet, wil je wel zekerheid over de draagkracht van je dak.

Denk ook eens aan het feit dat veel oude panden in meerdere appartementen gesplitst zijn en samen een VVE vormen. Het verdelen van de opgewekte elektriciteit kan administratief gebeuren, via een instelbare stroomverdeler of –en die optie is vaak het prettigst- door elk appartement te koppelen aan zijn eigen panelen en eigen omvormer.

Noord-zuid-oost-west
Bij Patrick liggen er al jaren zonnepanelen op zijn dak. Hij vertelt dat er ook afwegingen gemaakt moeten worden over hoe je precies de panelen op het dak zet. Zet je de panelen in de zuid-richting dan vang je rond het middaguur veel energie op. Het betekent een piekbelasting voor de omvormer. Zet je de panelen in oost-west opstelling, dan is de piek veel minder groot en is er een minder zware omvormer nodig.

Ook voor de omvormer geldt dat dit niet appeltje-eitje is. Er zijn omvormers die per paneel werken, maar ook centrale omvormers. Vroeger gold overigens dat panelen die even in de schaduw terechtkwamen gelijk de energieproductie van alle geschakelde panelen naar beneden trok. Dat is inmiddels veranderd. En zo zie je maar hoeveel er in een paar jaar is veranderd op de markt van de zonnepanelen.

Ondertussen zijn zonnepanelen dermate ‘hot’ dat het een cowboy-markt is geworden. Er is enorm veel vraag en er zijn enorm veel leveranciers. De concurrentie is groot en er zijn inmiddels al leveranciers die niet voor minder dan zes panelen langskomen. Dat loont niet meer. Vandaar ook dat het goed is om onze vragen te bundelen. Als we voor meerdere huizen tegelijk een offerte kunnen uitsturen is de kans op interesse voor deze klus van een leverancier groter. Bundelen van woningen kan er ook voor zorgen dat we minder geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld een hoogwerker.

Geen geld voor omgevingsvergunning
Met onze directe lijnen naar de gemeente kunnen we als wijk prima uit de voeten. Mede naar aanleiding van de bijeenkomst in juni is Arnhem druk bezig geweest met een regeling om kwijtschelding van leges voor het leggen van zonnepanelen voor te bereiden. Bern Lauriks meldt dat de gemeente in 2050 aardgasvrij wil zijn en mede daarom deze extra financiële hobbel voor particulieren gaat wegnemen. Dit moet ergens in de komende maanden in werking treden, al naar gelang de snelheid van de gemeente. Pieter Polman, erfgoedadviseur, legt ondertussen uit dat panelen in principe niet zichtbaar mogen zijn vanaf de openbare weg, maar dat in die eis wel enige lichte rek zit. Al met al wordt er met ons meegedacht en meegekeken. En de gemeente is zeer welwillend om van het Spijkerkwartier te leren.

De pilot
Al met al gaan we met 4 panden in de Spijkerbuurt een pilot-traject in. Allereerst gaan we naar de technische vragen kijken. Hoe weet je of hoe kom je te weten, of jouw dak geschikt is voor panelen. We gaan met technische mensen naar onze dakconstructies, de mogelijkheden voor bekabeling en hoe het werkt met een VVE kijken. Vervolgens vragen we offertes op, waarna het vergunningstraject kan worden opgestart. We zullen hiervan geregeld verslag doen op mijnspijkerkwartier.

Op andermans dak
Overigens zijn er ook nog andere opties. Voor wie geen geschikt dak heeft, of de panelen gewoon liever niet heeft, kan ook meedoen bij de Rijn en IJssel energie coöperatie. Dan ‘koop’ je zonnepanelen die op grote gebouwen liggen en middels een administratieve handeling ontvang je daarvan de elektriciteitsbaten. Panelen bij de buren op het dak leggen en de elektriciteit naar je eigen huis is niet toegestaan vanwege veiligheidsredenen.

Deel dit bericht!

Reacties

Mark Geerts
28 augustus 2019

Ha, wat een goed plan.
Wij zijn net bezig om panelen op ons dak aan de Emmastraat te krijgen.

We zijn een VvE. Dus al uitvoerig nagedacht en geïnformeerd hoe dat slim te doen. Voorlopige conclusie dat wij als onderste bewoners het dak ahw huren van de 2 VvE leden die boven ons wonen. We zullen een deel van de opbrengst delen met de andere VvE leden; maar investering doen wij zelf en elektriciteitsleverantie gaat via onze meter. Om toekomstige problemen te voorkomen een en ander vastgelegd in een klein contractje.

We hebben 2 offertes aangevraagd. En de omgevingsvergunning is ingediend. Daarop aanvullende vragen gekregen (technische tekeningen etc).
Omdat ik tot de uiterste inlevertermijn van de antwoorden in het buitenland zat, en geen foto’s etc kon maken, een offertekeuze gemaakt en de verkoren leverancier gevraagd antwoorden voor te bereiden. Die heeft dat keurig gedaan.

Na indiening van antwoorden per 20 aug nu max 8 weken wachten op antwoord van de gemeente/omgevingsdienst.

We doen graag mee als pilotlocatie. Lijkt zeer zinvol om ervaringen te delen.

Mark Geerts
0614964755

Grieta Spannenburg
3 september 2019

Beste Mark,

Wat goed dat jullie ook bezig zijn!
Dat van dat dak 'huren' begrijp ik niet helemaal. Het dak is toch van alle VVE'ers? Want als er bij ons wat aan het dak gedaan moet worden, betalen alle verdiepingen mee. Sterker nog, wij hebben een verdeelsleutel waardoor wij als onderste huis (begane grond en souterrain) relatief meer meebetalen aan onderhoud aan het dak. Of maken jullie als enige gebruik van het dak voor de panelen en is er daardoor sprake van 'huren'? Vanwege extra risico's? Och jee, wat heb ik gelijk alweer een vragen :-)

Voor wat betreft pilotlocatie hebben we er nu al vier, meer wordt denk ik wat onoverzichtelijk. Maar laat vooral weten hoe het bij jullie verloopt en waar je eventueel tegenaan loopt. Bij een volgende bijeenkomst zal ik melden dat jullie ook zeer geïnteresseerd zijn in alle ontwikkelingen en mogelijk kunnen jullie in onze maillijst worden opgenomen. Ik kom erop terug.

Veel groeten!
Grieta

Mark Geerts
3 september 2019

Dag Grieta,
dank voor je reactie. De 'huur' van ons dak heeft er inderdaad mee te maken dat alle deelnemers in de VVE 'eigenaar' van het dak zijn, maar dat wij als bewoners van de benedenverdiepingen, het dak vol leggen met panelen. De andere leden van de VVE, die dus geen ruimte meer op het dak hebben, krijgen daar een vergoeding voor.
Het alternatief zou zijn dat we de panelen met de VVE kopen; maar dan moet de opgewekte stroom ook naar 3 meters geleid worden met alle sores/kosten van dien. Zo'n soort constructie zou m.i. alleen zin hebben als de VVE een eigen stroomaansluiting heeft met voldoende afname om bijna alle opgewekte stroom te benutten (gemeenschappelijke ruimtes, liften etc). Dat is bij ons niet het geval.

Ik zal jullie op de hoogte houden van ontwikkelingen. En hoor ook graag resultaten van de pilots.

Mark

Mark Geerts
18 oktober 2019

Dag allen,

Op 3 september kregen we bericht van de omgevingsdienst dat de vergunning voor onze panelen verleend is! Legeskosten € 109,-.
Over 2 weken, 1 november as, worden de panelen geplaatst.
Na een paar weken herfstweer laat ik wel weten wat de eerste opbrengsten waren.

Mark

Mark Geerts
8 november 2019

Dag Allen,
Op 1 november zijn de 7 bestelde panelen door Frisse Wind geplaatst. Een regenachtig klusje. En vanwege parkeerissues uiteindelijk zonder hoogwerker. Maar eind van de middag lagen ze op het dak. En even later was ook de omvormer geplaatst en de installatie aangesloten.
Ondertussen had Frisse Wind voor mij ook de BTW aanmelding gedaan. Van de belastingdienst ondertussen de nodige gegevens terug. Dus de zon kan gaan schijnen. Als ik komende week ook de bijhorend app heb kunnen we de opbrengst bekijken
Mooi project. Snel gegaan.

Mark

Grieta Spannenburg
13 november 2019

Hoi Mark,
Dat klinkt heel goed. Nu wachten op de zon en dan kunnen de panelen hun werk doen. Veel succes! Wij hebben als pilotgroep inmiddels twee leveranciers uitgekozen die we een offerte willen laten uitbrengen. Hier op onze buurtwebsite houden we iedereen op de hoogte!

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.