MijnSpijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

Zonnepanelen in Spijkerkwartier; offertes zijn binnen

  • 353 weergaven
  • 1 reactie

Onze pilot, die afgelopen zomer aanving, is in volle gang. Het gaat erom een viertal huizen in het Spijkerkwartier te voorzien van zonnepanelen. Maar dat niet alleen, we willen met deze pilot graag komen tot een reproduceerbaar en toegankelijk proces, opdat ook andere buurtbewoners gemakkelijker hun woonpand met zonnepanelen kunnen bedekken. Inmiddels zijn twee leveranciers onze pilot-huizen langs geweest, zijn we de daken opgeklommen en hebben we de offertes in huis. Het grote vergelijken is begonnen.

We zijn natuurlijk niet de eersten in deze wijk die met PV-panelen bezig zijn. Meerderen gingen ons al voor. Desondanks is het voor veel mensen een taaie opgave om te ontdekken met welke leverancier ze in zee moeten gaan en waar ze zoal op moeten letten. In mijn vorige blog benoemde ik een aantal punten waar je zoal tegenaan loopt en die menigeen tegenhoudt om verdere acties te ondernemen.

Gelukkig hebben wij de hulp van Marc Klaassen. Hij heeft gedegen kennis van zonnepanelen en nadat hij ons een voorselectie van vier leveranciers/installateurs gaf, hebben we daar in gezamenlijkheid twee van uitgekozen die een offerte zouden gaan opstellen.

Huisbezoek
De koffie stond bij ons klaar op 17 december. Het vroor niet en er waaide slechts een licht briesje. Kortom; prima weer om eens op het dak te gaan kijken. Het was eigenlijk wel aardig om een keertje bovenop mijn huis te staan. Ik woon hier ondertussen zeven jaar en ik was er nog nooit op deze toppositie geweest. Ook al was het een lastige klim, via het balkon van de zolderbewoners en dan met een spannende uitschuiftrap het laatste stukje slechten, het uitzicht mocht er zijn. Marc en ik deden de meting van het dakoppervlak en –voor zover wij dat konden inschatten- was het dak stevig genoeg.

Met beide leveranciers zijn we door en rondom het huis geweest. Dit om te kijken waar de bekabeling van en naar de panelen kan komen, waar de omvormers het beste geplaatst kunnen worden en in hoeverre er ruimte is in de meterkast. We wierpen een omvangrijke blik in onze drie elektriciteitskasten; zijn deze wel geschikt voor dit soort avonturen? Een belangrijke vraag was ook waar de beste plekken zijn voor  de omvormers. Een omvormer zet de gelijkstroom van de panelen om in wisselstroom. Het is een kastje van bescheiden omvang, maar toch al gauw 40 bij 30 en met een dikte van 15 centimeter. Waar laat je zo’n ding? En, kan ‘ie ook buiten hangen? We waren ook benieuwd hoeveel geluid zo’n omvormer zou geven. Dit lijkt heel erg gering te zijn. Het is het handigst als de omvormer dichtbij de meterkast hangt, om zo min mogelijk stroomverlies te laten optreden. Bij ons kunnen twee van de drie omvormers mogelijkerwijs aan de buitenzijde van het pand komen te hangen.  

Alle vier de pilot-panden zijn bezocht. Na dit bezoek is er helaas een pand afgevallen, vanwege de hoogte. Het platte dak op 13 meter boven de grond, ligt op een hoek waar het veel wind vangt. Er zijn nu dus nog drie panden over. Mijn eigen (gedeelde) pand in de Spijkerstraat, een pand in de Parkstaat en ook nog in de Emmastraat.

Offertes
We zijn momenteel bezig met het vergelijken van de offertes. Grof gezien lijken ze behoorlijk op elkaar. De panelen zijn een fractie verschillend in Wattpiek (320 om 325 Wp) en de productgarantie op de panelen verschilt flink (12 of 25 jaar). Verder regelen beiden partijen de BTW teruggave en hebben de omvormers in beide offertes een garantie van 12 jaar. De verschillen in offertes zitten ‘m verder deels in de kostprijs per Wattpiek. Omdat ons huis uit drie appartementen bestaat en alle drie de appartementen hun eigen zonnepanelen kopen, moet je per appartement bekabeling en een omvormer regelen. Dat verhoogt de prijs per Wattpiek.

Er zijn nog wat losse eindjes, waar we samen met Marc, naar kijken. Zo is er her en der nog wat onduidelijkheid over de groepenkast en of er al dan niet een hoofdschakelaar is. Maar we zijn al wel flink opgeschoten. De laatste vragen worden gesteld aan de leveranciers, we komen nog een keer bij elkaar en dan kunnen we er een klap op geven. Wordt vervolgd.

Deel dit bericht!

Reacties

Patrick Hoogenbosch
15 januari 2020

Meer zonnepanelen in het Spijkerkwartier. Goed bezig.
Ook in de toekomst blijft het financieel interessant staat in dit artikel. hier.nu/themas/investeren-in-je-huis/wat...

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.