Mijnspijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

Snoeien is niet hetzelfde als slopen

Naar mijn weten, was de boom die in de tuin staat van mijn Brusselse huis een beschermde boom. Een prachtige es, waar ik elke dag van genoot, vanaf mijn balkon, is gisteren een poot kleiner gemaakt. Niet alleen ik, maar alle buren, op een enkeling na, en heel veel vogels. De boom is nu geen driepoot meer! de basis waarop deze es een beschermde status kreeg. 

Zonder aankondiging vooraf waren de mannen met hun kettingzaag in de weer. Er zou enkel een tak worden weggesnoeid, werd gezegd. De boom was beschermd, gaf bescherming, en is nu helemaal uit balans, net als de rest van de voormalige schitterende tuin. Hoe is het mogelijk dat dit heeft mogen gebeuren? en hoe kunnen we dit voortaan voorkomen?

Deel dit bericht!

Reacties

Monique Kuijpers
27 juli 2019

Hoi Monique,
Van wie is de grond waarop de boom staat? Als het particuliere grond is moet de eigenaar in ieder geval toestemming hebben gegeven dit met de boom te laten gebeuren. Zo op de foto te zien lijkt de reden te kunnen zijn dat het deel dat verwijderd is licht wegnam bij de buren en zij aan de eigenaar hebben verzocht de stam te verwijderen?
Het is in ieder geval zo dat bewoners met een boom helaas mogen doen wat ze willen tenzij hij officieel op de Waardevolle Bomenlijst staat. In dat geval moet er een kapvergunning worden aangevraagd en wordt je daarmee als medebewoner op de hoogte gesteld en kun je tijdig bezwaar maken.
Voor zover ik weet is deze boom niet officieel beschermd. Hij staat niet op de Waardevolle Bomenlijst, dus is hij vogelvrij. Als je wil dat dat wat van de boom over is alsnog beschermd wordt kun je als bewoner bij de gemeente verzoeken hem op de waardevolle bomenlijst te zetten.
Hier een link naar de bomen die op de Waardevolle Bomenlijst staan:
opendata.arnhem.nl/datasets/waardevolle-...
groet, Monique

Monique Fisscher
27 juli 2019

Hoi Monique, ik zie dat deze boom inderdaad niet op die kaart staat. Mijn voormalige benedenbuurman heeft een jaar of wat geleden een poging gedaan om de boom te kappen, maar mocht daar toen niet mee doorgaan omdat het een Waardevolle Boomstatus kreeg, vanwege de driepoot. Daar is dus blijkbaar, om de één of andere reden, nooit geen sprake van geweest. De eigenaar is Mooiland ...
Bedankt voor de informatie!
Groetjes. Monique

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.