Naar hoofdinhoud

Contrast

Een betere weergave voor in het donker.

MijnSpijkerkwartier.nl

Zoeken Contrast Voorpagina Berichten Agenda Prikbord Elkaar helpen Gids Sociale kaart Inwoners Locaties Wijkkrant

Inloggen of inschrijven

Inloggen Inschrijven
MijnSpijkerkwartier.nl
MijnSpijkerkwartier.nl
Zoeken Inloggen Inschrijven
  • Inloggen
  • Inschrijven
Voorpagina Berichten Agenda Prikbord Elkaar helpen Gids Sociale kaart Inwoners Locaties Wijkkrant
Terug naar uitgelicht
Circulair Spijkerkwartier
17 december 2020

NO Waste - voedselverspillingproject HAN Sparkcentre

  • 415 weergaven

Circulair Spijkerkwartier heeft aan studenten van het HAN Sparkcentre in de wijk gevraagd om een project op te zetten rondom voedselverspilling.

Sytske, 2e jaars student Voeding en Diëtetiek in Nijmegen, en Luis, 2e jaars student Verpleegkunde in Nijmegen, zijn met deze uitdaging aan de slag gegaan.

Zij hebben binnen het NO Waste project zich, naast vermindering van voedselverspilling in de wijk, vooral gericht op bewustwording. In een voorlichtingsuur aan studenten en andere belangstellenden in DAZO vertelden ze dat er in Nederland gemiddeld per persoon 34 kilo per jaar aan eten wordt weggegooid. Nederland heeft als doel gesteld om in 2030 naar 20 kilo voedsel per persoon per jaar te streven.

Hoe kan het Spijkerkwartier hier een bijdrage aanleveren? Hoe kunt jij hier een bijdrage aan leveren?

Sytske en Luis hebben een aantal tips voor ons op een rijtje gezet.

1. Wees bewust van wat je koopt. Door bijvoorbeeld een boodschappenlijstje te maken voordat je naar de winkel gaat, koopt je wat je ook echt nodig hebt. Je koopt dan niet teveel en wordt minder verleid door impuls aankopen.

2. Het is daarnaast ook belangrijk om voedsel op de juiste manier en op de juiste plek te bewaren. Het Voedingscentrum heeft hier een handig hulpmiddel voor, namelijk de Bewaarwijzer

3. Koop je voedsel lokaal, dichtbij de bron. Zo verminder je de transportkilometers, zal het product langer houdbaar zijn en ondersteun je ook nog eens de lokale ondernemer!

Sytske en Luis hebben na afloop van de voorlichting een heerlijke NO Waste pompoensoep geserveerd van No Waste producten van biologische supermarkt Odin, zie foto voor recept.  Daarnaast hebben zij verschillende ondernemers uit de wijk geïnterviewd en hen gevraagd op welke manier zij voedselverspilling tegen gaan.

Sytske en Luis hebben het in deze Coronatijd erg lastig gehad. Een project in de wijk opzetten is bijna onmogelijk als je je contacten heel erg moet beperken en geen groepen bij elkaar mag brengen. Ze hebben er ondanks alles een hele mooie wending aan kunnen geven. In februari komt er een nieuw groepje HAN studenten die gaan voorbouwen op dit thema, wordt vervolgd!

Deel dit bericht!

Reacties

Login om een reactie te plaatsen

Meer uitgelicht

Spijkerbrigade
Versterking Spijkerbrigade

En toen waren er nog maar twee… In de hoogtijdagen van de Spijkerbrigade (ca. 2014 – 2018) waren we zeven man/vrouw sterk. De laatste twee jaar is onze slagkracht echter flin...

25 januari 2021 569 weergaven


Circulair Spijkerkwartier
Opschoonactie verplaatst naar februari

Circulair Spijkerkwartier keek uit naar de opschoonactie op 30 januari, maar gezondheid gaat voor alles. Vanwege de lockdown gaan wij de actie verzetten naar zaterdag 27 febru...

23 januari 2021 142 weergaven


Spijkerenergie
Energiezuinig je weekend in

Zomaar beginnen aan het isoleren van je huis kan een grote stap zijn. Of het installeren van zonnepanelen, laat staan een warmtepomp. Of het huis waarin je woont is niet van jo...

23 januari 2021 127 weergaven

Het Spijkerkwartier
Onze wijk: drie buurten
Buurtcentrum de Lommerd
Geschiedenis van de wijk
Actieve Bewonersgroepen
Belangrijke telefoonnummers
Deze site
Wat kan hier allemaal
Doe mee!
Buurtverbinders
Handleiding
Privacy
Vragen & Contact
Contact
Veelgestelde vragen
Twitter
Facebook
Overig
Spelregels
Privacyverklaring
Toegankelijkheidsverklaring
Wat is er nieuw?
Sitemap
Versie v8.15.7-d5f9a6
Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.

Selecteer