MijnSpijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

Foto's op internet, die je wél gratis mag gebruiken

  • 279 weergaven

Het lijkt allemaal te mogen, want iedereen doet het toch? Je schrijft een berichtje, hebt een leuke foto nodig, je googled even en gebruikt de foto die je vindt op internet. 

In de praktijk kan je dit een hoop geld kosten, zo bleek recent  toen in een van de berichten op onze site een foto van het ANP was gebruikt. Bijna 400 euro moest hiervoor betaald worden. 

Dat lijkt in de ogen van sommigen heel oneerlijk, want je kon toch niet weten dat het niet mocht? Maar je kunt het ook van de andere kant bekijken. Als een fotograaf een foto in opdracht heeft gemaakt en die wordt vervolgens zonder vergoeding door iedereen gebruikt dan is je werk niets meer waard en kun je beter een ander vak kiezen. Ga er dus in principe van uit dat je een foto die niet zelf gemaakt hebt, niet mag gebruiken.

Kun je dan niets meer gebruiken van internet? Jawel hoor. Er zijn namelijk meerdere sites met foto's, die je wel gratis mag gebruiken. Hier kun je heel veel leuke foto's vinden van een goede kwaliteit. Zo komt de foto bij de artikel van de site Pexels. Maar ook op de de site Pixabay vind je  veel gratis te gebruiken foto's. Zo heb je toch een leuke foto bij je bericht en voorkom je dat je een gepeperde rekening krijgt voor het gebruik van een foto die niet van jou is.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.