Over Circulair Spijkerkwartier
Wat is Circulair Spijkerkwartier?
Het project 'Circulair Spijkerkwartier' is een samenwerking tussen De Blauwe WijkEconomie (een initiatief van bewoners van het Spijkerkwartier), de gemeente Arnhem en kringlooporganisatie 2Switch.
We realiseren nieuwe samenwerkingsverbanden op het gebied van hergebruik, recycling, upcycling, reparatie en kringloop in de wijk. Bijvoorbeeld met verschillende kennisinstellingen, 2Switch of de gemeente. Dit gebeurt voor én door buurtbewoners.
Afval is grondstof
Een belangrijk uitgangspunt van de circulaire economie is dat afval een grondstof is. We willen de levensduur verlengen van tweedehands producten en materialen in de wijk. Dit doen we door nudging. Door vele kleine duwtjes (projecten) maken we de buurtbewoners bewust dat afval een grondstof is. We willen laten zien dat het mogelijk is om materiaalkringlopen te sluiten waarbinnen de waarde behouden blijft. Zo krijg je hergebruik van hoogwaardige producten en materialen én zijn er minder grondstoffen nodig.
Nieuwe initiatieven
In 2019 zijn we met CS begonnen. Door Corona was het moeilijk om snel voortuitgang te boeken, maar inmiddels hebben we 3 mooie inintiatieven op de kaart gezet:
Wormenhotels
Wist je dat bewoners bijna 490 kilo per jaar aan afval weggooien en dat ongeveer 150 kilo van dit afval organisch is?Zo'n 100 kilo kan verwerkt worden in een wormenhotel, hiervan kunnen we lokaal compost maken! Van één wormenhotel kunnen 25 huishoudensgebruik maken, gemiddeld 45 personen die in één jaar 4.500 kilo afval kunnen verwerken.
Het leuke is tevens dat deze bewoners zo een community vormen en met elkaar in contact komen. Wij stimuleren dit ook door workshops en bijvoorbeeld een oogstfeest te organiseren als de compost klaar is voor gebruik.
Inmiddels hebben we al 4 wormenhotels gerealiseerd en zijn we op weg naar de 5e .....
Wijk-cleanup
Vijf keer per jaar organiseren we een opschoonactie, waarbij we gemiddeld 60 kilo afval uit onze wijk halen! Inmiddels hebben we een community van zo'n 60 bewoners die regelmatig meehelpen.
We verzamelen verschillende afvalstromen; glas, blik, metaal, plastic, peuken en restafval. We werken samen met Site Landscaping en de gemeente Arnhem.
Spijkerbikes
Spijkerbikes heeft tot doel oude fietsen een tweede leven te geven. We gebruiken afgedankte zwerffietsen uit de buurt maar we krijgen ook veel fietsen gedoneerd die buurtbewoners niet meer gebruiken. Wij knappen deze fietsen op, samen met buurtbewoners, maar ook mensen die willen reintergreren in het arbeidsproces.
Op maandag en woensdag zijn wij open voor verkoop en reparatie. We zitten in de loods achter DAZO, Spijkerstraat 125.