Menu
Terug

Nieuws:

Openstelling museumwoning in wording Spijkerstraat 185

Willem van Gent, (Werkgroep ErfgoedSpijkerkwartier)
1 september 2017

Open Monumentendag 2017  9 en 10 september van 11.00 – 16.00 uur

Museumwoning in wording Spijkerstraat 185 Arnhem

Tijdens de open monumentendagen is het pand Spijkerstraat 185  opengesteld voor publiek.

Spijkerstraat 185 is ook wel bekend als De Lommerd.

In de bouwhistorische verkenning over Spijkerstraat 185 is het volgende geschreven:

“Bij de plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst werd de cultuurhistorische waarde als meest belangrijke kwaliteit van het complex gezien. Echter de eerder genoemde vroege toepassing van sheddakconstructies, spouwmuren en troggewelvenconstructies verleent aan het complex ook een behoorlijk hoge bouwhistorische waarde, terwijl verder het deels nog bewaard gebleven oorspronkelijke interieur in combinatie met het gave naoorlogse interieur in de woning als een waardevol interieurensemble gezien kan worden.”


Het pand is in 1869 gebouwd als Bank van Leening en heeft tot 1946 die functie behouden. Inpandig was, naast het magazijn, het kantoor en de woning van de directeur.

Tot 1952 heeft de woning en het kantoor als doorgangshuis gediend. Vanaf die tijd tot februari 2016 heeft de familie Cornelissen het pand bewoond. Het opslaggebouw heeft na de oorlog diverse industriële functies gehad, waarbij vanaf 1978 diverse buurtfuncties in het gebouw zijn ondergebracht en het pand sedert 2010, met medewerking van Volkshuisvesting Arnhem, in beheer is van stichting Programma en Beheer De nieuwe Lommerd als laagdrempelige ontmoetingsplek voor wijkbewoners en ondernemers.

Mei 2016 is de woning ook in beheer gekomen bij  de stichting. In het afgelopen jaar zijn plannen uitgewerkt om van het kantoor en woning een museumwoning te maken. In afwijking van de andere museumwoningen wordt een deel van de woning geschikt gemaakt voor permanente bewoning. Het voorste deel van de woning zal echter de periode uitstralen van bewoning over de periode 1952-2016 met als thema: “Op bezoek bij tante Eef”.

Op dit moment is de woning ontdaan van alle zaken die in de loop der jaren de oorspronkelijke constructie en schoonheden afdekten. Vervolgens zullen in de komende maanden delen worden gerestaureerd, waarbij in tegenstelling tot andere museumwoningen zoveel mogelijk de oorspronkelijke afwerking wordt behouden.

Op 9 en 10 september wordt u tussen 11.00 en 16.00 uur in de gelegenheid gesteld om de museumwoning in wording te bezoeken en een beeld te krijgen over de geschiedenis van het pand, de speciale constructies en kunt u mogelijk een bijdrage leveren in het oplossen van nog een aantal vragen over bouwkundige details.

De museumwoning Spijkerstraat 185 zal verder, net zoals de andere 8 museumwoningen in principe de laatste zondag van de maand, behalve in september (i.v.m. Open Monumentenweekend) van 13.30 tot 16.30 uur.

Geopend zijn. In juli, augustus en december geen openstelling. Zie ook: http://www.museumwoningenarnhem.nl/

Willem van Gent 

Reacties

Linda 10 september 2017
Leuk om eens van binnen te zien, met al die restanten van verschillende perioden. Kan nog vandaag tot 16.30 uur. Dank weer aan iedereen die dit unieke project mogelijk maakt! Groetjes, Linda.