MijnSpijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

Gevelsteen met raadselachtige tekst


Het raadsel van de gevelsteen van de stripsudio in de Kastanjelaan

Wat staat er op deze oude gevelsteen? De gevelsteen is te vinden is aan de voorgevel van de studio waarin striptekenaars werken aan de Kastanjelaan 31A, gebouwd in het jaar 1891.

      
 

In 2010 is een antwoord op onze vraag in beeld gekomen, als volgt.

Uit het telefoonboek 1915 kennen we enkele telefoonnummers:

805 Besseling, G.J., Bloemisterij, Kastanjelaan b/d Parkstr.
1802 Besseling Johzn., J.C.H., Bloemist, Prinsessestr. 21
1324 Besseling, Joh.R., Bloemisterij, Spijkerlaan 39a

Het eerste van deze drie adressen is op de locatie van de huidige stripstudio. De familie Besseling had daar in 1915 een bloemisterij, maar het is wel mogelijk dat het ooit - vermoedelijk sinds het bouwjaar 1891 - als een soort oranjerie is begonnen. Daar konden dan de potplanten overwinteren van de huizen uit de buurt. De gevelsteen verwijst daar ook naar. In de gevelsteen staat, in de sierlijk geschreven letters, een tekst verborgen met een betekenis. Aanvankelijk dacht men dat er "Montesori" stond, vanwege het bijzonder onderwijs wat er werd gegeven, maar het blijkt dus anders te zijn.

Op vrijdag 28 januari 2011 onthulde de heer Jan Basten uit Oosterbeek de juiste vertaling van de inscriptie:

HORTI CULTURA

Met dank aan de heer Basten en aan het stadsgilde, dat sinds jaar en dag in aangename rondleidingen vele mensen langs de mooie plekken van Het Spijkerkwartier leiden, voor de bovengegeven oplossing(en). Onderstaande foto geeft de gevelsteen met de raadselachtige tekst.

     

 

Meer inzicht in de historie van Kastanjelaan 31a geeft onderstaande foto waaruit o.a. blijkt dat sinds donderdag 19 mei 1927 in dit gebouw een Rooms Katholieke Fröbelschool voor 60 kinderen was gevestigd.

      

Een foto van de vorige week donderdag in gebruikgenomen R.K.frobelschool in de Kastanjelaan te Arnhem welke plaats biedt voor 60 kinderen. Was geschreven: 27 mei 1927. Een gefotografeerde krantenfoto. Het gebouw op het adres Kastanjelaan 31 is thans in gebruik als studio waar strips worden getekend en er wordt ook in gewoond.
(bron: archief Joep Mannaerts)

      

Bovenstaande foto arriveerde samen met het deze week (3 april 2006) ontvangen bericht van Joop Peters, op de bank juist voor de linkerarm van juffrouw Jo. De heer Peters is in augustus 1929 geboren op het adres Kastanjelaan 2 en verhuisde korte tijd later naar het huis van zijn grootvader op het adres Kastanjelaan 18, schuin tegenover de Fröbelschool. De heer Peters schrijft verder dat juffrouw Jo met haar eveneens vrijgezelle zuster "de Poppendokter" bedreef aan de Hommelstraat. Dan was er nog een juffrouw Lies en "een kanon van 'n non Zuster Alfonsio". De heer Peters heeft op zijn woonadres aan de Kastanjelaan tot oktober 1943 gewoond. De foto toont eveneens de jongens Eggink, v/d Toorn, Knoef en van Maanen.

Terug naar Historische wetenswaardigheden

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.