MijnSpijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

Henk Peeters: spin in het web van ZERO

  • 54 weergaven
  • 1 reactie


Lees het fascinerende verhaal van Henk Peeters: de man die de Nul-beweging groot maakte door baanbrekende tentoonstellingen te organiseren en de verbinder van de internationale Zero-beweging was.

Henk Peeters (1925 – 2013) is vooral bekend geworden als een van de vier leden van de Nederlandse Nul-beweging (samen met Armando, Jan Henderikse en Jan Schoonhoven) en als de internationale woordvoerder en organisator die de Nul-beweging (1960 – 1965) in contact bracht met de internationale kunstenaars overal ter wereld die zich verbonden met de van oorsprong Duitse Zero groep. Onvermoeibaar was hij in de jaren zestig in de weer om tentoonstellingen te organiseren waar internationale Zero kunstenaars aan deelnamen die inmiddels vaak grote namen zijn zoals Yves Klein (Frankrijk), Piero Manzoni (Italie), Jayoi Kusama (Japan) en de oorspronkelijke Zero leden uit Duitsland:  Otto Piene, Ernst Mack en Günther Uecker.

Hieronder waren tentoonstellingen in het Stedelijk Museum en het roemruchte “Zero on Sea” dat op de Pier van Scheveningen met vijftig internationale kunstenaars allerlei uiteindelijk onhaalbare projecten wilde realiseren op monumentale schaal waardoor het hele evenement uiteindelijk werd afgeblazen. In 1961 werd Henk Peeters zelf en kunstwerk van de hand van Pierro Manzoni met certificaat en al. In 1965 gaf hij zijn werk mee met de vuilnis. Ondanks dit soort markante acties trad Henk Peeters met zijn werk toch minder nadrukkelijk op de voorgrond dan andere leden van de Nul-beweging. Zijn werk heeft iets bescheidens.

Verder lezen

Deel dit bericht!

Reacties

Marike Brüggemann
14 februari 2020

Plaats ajb een afbeelding bij je nieuwsbericht!

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.