Mijnspijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

Gebroeders Gieske groots in Het HofGebroeders Gieske groots in Het Hof

De diepte van humor kenmerkt de tragikomedie Lang zullen we leven

Door Ton Verbeeten

Wilbert Gieske slaat een doek, die iets heeft van een Romeinse tunica, om zijn schouders en begint met luider stem de eerste regels van Homeros' Odyssee te reciteren. Na zeven woorden staat ineens broer Paul op het toneel. Koffer in de hand en een briefje met het woord 'mantelzorg' op zijn revers. Zijn eerste tekst luidt: 'Ik heb in mijn broek geplast'. Hij zegt dat op beteuterde toon.

De tegenstelling tussen het hoogdravende oud Grieks en de alledaagse constatering kan niet groter. Die tegenstelling is een van de pijlers waarop de broertjes Paul (bijna 65) en Wilbert (iets over de 65) Gieske hun voorstelling Lang zullen we leven hebben gegrondvest. Een tragikomische voorstelling over ouder worden, derhalve.

In een even oogstrelend als functioneel decor van verticale witte doeken spelen zij een spel van schijn en wezen, van aantrekken en afstoten dat toneel heet en soms net het echte leven lijkt. Ze troeven elkaar af, ontlokken elkaar boude uitspraken en halen fraaie en minder fraaie (jeugd)herinneringen op. Alles in lekkere vaart en met een even groot gevoel voor het komische als het tragische. Zo blijft het publiek bij de les. Ja, zo zorg je dat het publiek enorm van je geniet.

En, beide heren zijn er zich heel wel van bewust dat ze toneelspeler zijn. De een, Paul, met een wat donkere en stroeve manier van doen. De ander, Wilbert, met een natuurlijke élégance. Ze weten heel goed hoe ze hun acteurspersoonlijkheden uit moeten buiten en hoe wij, hun publiek, in de luren moeten worden gelegd. Ze doen dat groots en meeslepend.

Naast de lach roepen ze ook ontroering op. Als ze het hebben over hun 'persoonlijke' wedervaren, maar ook als ze ineens naast elkaar staan als Vladimir en Estragon in Wachten op Godot van Samuel Beckett. In deze voorstelling krijgt de licht absurdistische dialoog tussen beide heren iets van een tweegesprek tussen mannen met Alzheimer. De scène duurt maar even. Toch vond ik dat het hoogtepunt.

Och, natuurlijk draaien ze alles om en deze dubbelzinnigheden ervaar je als geestig en soms hilarisch. Maar, niet alleen. Lang zullen we leven heeft de diepte van echte humor.

De voorstelling Lang zullen we leven gaat nog in Theater Het Hof elke woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond van januari om 20.30 uur. Op zondag 25 januari is er om 15.00 uur een matinee-voorstelling

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.