MijnSpijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

de LED's RIDE District wint 1e prijs

  • 1854 weergaven


Einstein zei ooit: “We kunnen onze problemen niet oplossen met dezelfde manier van denken als de manier van denken waarmee wij ze gecreëerd hebben”. In een tijd waarin we grote opgaven als klimaatverandering, verstedelijking en het duurzamer produceren van ons voedsel moeten trotseren zullen we dezelfde opgaven moeten oplossen met een andere manier van denken. Een van de belangrijkste onderdelen rondom het oplossen van deze opgaven is het ontwikkelen en adopteren van nieuwe technologieën.
De teams Innovate en Blue choice kregen als beloning voor hun geweldige inzet een potje honing uit de watertuin en hommeltjes van Tom van Otterloo (foto: Germa Huijbers).

Een hele week gingen twaalf team met de door de zes opdrachtgevers ingebrachte duurzaamheidsvraagstukken aan de slag. Vanuit DeBlauweWijkEconomie, in samenwerking met de Gemeente Arnhem, legde we 24-9 de twee teams de volgende vraag voor: “Hoe kunnen we studenten een structurele bijdrage laten leveren aan de ontwikkeling en duurzaamheid van de wijk? ”. Beste een lastige vraag vonden de teams. Door toepassen van design thinking, vele workshop, inspiraties sessies, gesprekken met experts en enkele studenten uit de wijk, een blue economy expert en door de begeleiding van Studio Why zijn de teams met verschillende creatieve oplossingen gekomen.  

Groot was de vreugde toen team Innovate door de jury als winnaar werd aangewezen met het idee “Led light district”. Een titel geïnspireerd door de vele rode fietsachterlichten in de wijk of, meer waarschijnlijk, door de geschiedenis van het Spijkerkwartier.

De Led light of wellicht ook wel de led ride district is een toepassing waar deelfietsen energie opwekken. Je kan je telefoon opladen als je fiets. Maar dat is nog maar het begin. Het slot van de deelfiets is middels en code die je via een app krijgt te openen. Op de deelfiets worden sensoren geplaatst die allerlei metingen doen. En met het maken van kilometers op deze fietsen kunnen ook punten verdiend worden, die weer benut kunnen worden bij duurzame initiatieven in de wijk. Zo komen jongeren met deze initiatieven in aanraking. Een ingenieus plan! Op www.gelderseeinsteinweek.nl komt de volledige uitwerking van het idee.

Wil je meer weten over dit plan. Kom dan naar Dazo125 en hou mijnspijkerkwartier in de gaten, want we gaan zeker een bijeenkomst organiseren met het team Innovate om het idee LED RIDE District verder te ontwikkelen.

 

 

Foto's JorisRaaijman

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.