Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Mijnspijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

Kastanjelaan wordt Emmastraat (als het aan bewoners ligt) (2018)De Kastanjelaan is op dit moment precies dat: een aangenaam laantje met kastanjebomen. Ik kijk nu een jaar of zeven uit op die mooie volwassen kastanjebomen en dat bevalt mij uitstekend.

In de veronderstelling dat dit ook geldt voor de overige bewoners van de Kastanjelaan, liep ik afgelopen dinsdag nietsvermoedend een buurtoverleg binnen over de toekomst van de Kastanjelaan, georganiseerd door de gemeente.

Tot mijn stomme verbazing bleek de kleine kopgroep van circa 10 bewoners van de Kastanjelaan die daar verzameld was een beetje een hekel te hebben aan de huidige laan van kastanjes. Ze bleken ze vooral te zien als met kastanjemotten vergeven rotbomen van waaruit duiven op auto's poepen. Rotkastanjes die het licht wegnemen uit de huizen eromheen.

Waar de gemeente lijkt aan te sturen op een (wat mij betreft wenselijke) situatie zoals in onderstaand "proefvak" aan de Parkstraat met vervanging van riool, nieuwe mooie bestrating van gele klinkertjes en ruimere bakken rondom (zoveel mogelijk behouden) bestaande bomen zoals op onderstaande foto:

Blijkt een groot deel van de bij het overleg aanwezige bewoners  (9 van de 10) meer te zien in een situatie zoals die nu al is gerealiseerd aan de Emmastraat:

Dat wil zeggen: het vervangen van vrijwel alle bomen door sprietachtige nieuwbouwwijkbomen met paaltjes eromheen en rubberen banden. Persoonlijk word ik niet erg blij van dit vooruitzicht. En het is ook totaal onnodig:

De huidige bomen aan de Kastanjelaan zouden (met uitzondering van 1 tot 3 minder gezonde bomen) nog maximaal tien jaar mee kunnen. 

De gemeente vindt namelijk dat drie bomen vervangen zouden moeten worden op dit moment (een vanwege de kastanjebloedingsziekte en twee vanwege schade aan de stam). Een contra-expertise door de bomenstichting duidt op de noodzaak van vervanging van slechts een enkele boom.

De vele wijkbewoners die ik dagelijks spreek lijken allemaal voor het behoud van zoveel mogelijk bomen in de wijk te zijn. Zo niet dus de bij het overleg verzamelde bewoners:

Het voorstel van de bij de genoemde inspraakavond aanwezige bewoners is om alleen een boom aan het begin - en een boom aan het eind van de laan te laten staan en de circa tien bomen daartussen te vervangen door het soort bomen van de leeftijd en met het uiterlijk dat aan de Emmastraat staat. 

Dit idee is schijnbaar ingegeven door de controle over de herinrichting van de straat die de huidige inspraakprocedure deze beperkte kopgroep van circa tien bewoners geeft. Ook leeft bij hen twijfel over toekomstige budgetten en inspraak vanuit de gemeente over vijf of tien jaar.

Ik zou zelf willen pleiten voor een veel geleidelijker vervangen van de bestaande bomen op basis van noodzakelijkheid over een periode van 5 tot 15 jaar.

Dit lijkt mij meer in overeenstemming met de "regel" / het streven van de gemeente om bomen slechts te vervangen wanneer dit noodzakelijk is geworden. Ook is dit meer in overeenstemming met het sentiment dat ik de afgelopen periode heb geproefd onder bewoners van het Spijkerkwartier.

Ben je dus een van de overige 100-200 bewoners van de Kastanjelaan die niet aanwezig was bij het overleg, of een bewoner van Spijkerkwartier die baalt van onnodig gekapte bomen: laat van je horen!Deel dit bericht!

Reacties

Monique Fisscher
14 juni 2018

Er wordt alsmaar gezegd dat de luchtkwaliteit zo slecht is en toch willen ze die bomen weghalen en vervangen door sprietjes. Ik snap t niet!

M van Doorn
14 juni 2018

Beste Job
Dankjewel voor je fijne tekst. Wat goed om deze herkenning bij een andere bewoner terug te lezen. Toevallig sprak ik 2 mensen uit deze 10 koppige groep op straat. Zij waren voor t behoud van deze bomen. Wat is er ondertussen gebeurd? Daarnaast vraag ik me af; van wie zijn deze bomen? Van de bewoner die er voor woont? Van de mensen in de straat? Of genieten mensen om de hoek ook van deze bomenlaan? En wat dacht je van de menden in de wijk?
Klimaatadaptie koelte of welzijn? Of de vogel die er in woont? Wat een rare zienswijze dat mensen in een straat gezonde bomen kunnen wegstemmen terwijl zoveel mensen er van genieten. Dat klopt niet. Zo is het in de Emmastraat ook gegaan. Ik ken mensen die huilden om dat de bomen daar verdwenen zijn. En niks van de avonden wisten. Laten we stoppen met het wegstemmen van gezonde bomen.
2 weken geleden heb ik met onafhankelijke deskundigen deze bomen bekeken. 1 boom is ziek de rest gezond. Het gaat hier dus om het kappen van gezonde bomen. D
Wethouder Ine van Burgstede heeft in 2014 belooft dat BGB zou worden uitgevoerd met behoud van bomen. Deze afspraak staat op papier. Nu is onze wethouder Cathelijn Bouwkamp van Groen Links.
Zullen we hierover contact hebben Job? Info@doornroos.com

Job Folbert
22 juni 2018

mijnspijkerkwartier.nl/buurtverhaal/de-l...

Zo zag de Emmastraat eruit direct volgend op de kap. :(

Monique Kuijpers
25 juni 2018

Beste Job, mocht je meer willen weten over wat de afspraak met de gemeente is over de bomen in de BGB dan kun je dat lezen in het tekstje dat ik net bij buurtverhalen heb geplaatst. Wat de gemeente nu doet met het ter discussie stellen van het behoud van de bomen in de verschillende straten is absoluut niet wat de gemeente beloofd heeft te zullen doen. groet, Monique