Mijnspijkerkwartier.nl

Inloggen of inschrijven

Kijk binnen tijdens Open Monumentendag 15 septemberHoe vaak ben je al langs het markante herenhuis De Vergaderie, naast Café Vrijdag, gelopen en nieuwsgierig naar de binnenzijde? Dan is nu je kans. Op Open Monumentendag kun je binnenkijken. 

De Vergaderie is een herenhuis uit 1865 met veel authentieke details. De eerste eigenaars, de gezusters Reijers, lieten het rijk gedecoreerde herenhuis bouwen. In de kamer-en-suite op de beletage zijn prachtige Neoklassiek beschilderde plafonds restanten van hun nalatenschap. De gevel is rond 1900 door koopman/houthandelaar Hendrik Kooij jr. gemoderniseerd en vormgegeven in een mengvorm van stijlkenmerken. Inpandig heeft hij het herenhuis verder verfraaid met onder meer Art Deco wandbeschilderingen, schouwen met sierwerk, karakteristieke deuren en lambrisering in geometrische Art Nouveau stijl. In het souterrain ligt nog de originele tegelvloer, zitten kenmerkende ‘witjes’ op de wanden en is nog deels de keuken zichtbaar. De huidige bewoners hebben het pand met respect voor de historie gerestaureerd. Zij verhuren de beletage en het souterrain als vergaderlocatie. Tijdens Open Monumentendag zijn de woonkamer, 'Kamer en suite 1865', 'Het Soete Rhijn en de stadstuin te bezichtigen. Je wordt hartelijk ontvangen met een vertelling van Eline Vere (Clarien van Harten). De bewoners, Xandra Derks en Rolf Bruins geven een rondleiding met verhaal over de historie.

Deel dit bericht!
Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.